Debreceni művészek Kassán

Thália debreceni papjai és papnői Kassára indultak, ugyanis a Transz/Missziók nevű fesztivál felvidéki helyszínén, a magyar napon a Leart is bemutatták.

Gőz József Miklós
2019. 09. 17. 12:27
Vranyecz Artúr; RÁCKEVEI Anna; Mercs János
Ráckevei Anna alakítja Lear királyt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thália debreceni papjai és papnői, röviddel azután, hogy a Csokonai színház művésze, Ráckevei Anna Lear-alakításáért átvette a legjobb szereplő díját a vidéki színházak budapesti seregszemléjén, Kassára indultak, ugyanis a Transz/Missziók nevű fesztivál felvidéki helyszínén, a magyar napon a Leart is bemutatták.

A fesztivált tavalyelőtt alapította öt – litván, magyar, szlovák, cseh, ukrán – határ menti város színháza. A debreceni Csokonai Nemzeti Színház bőséges kínálatot biztosított a magyar napon, hiszen a már említett darabokon kívül bemutatták a debreceni Hajdú Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című, Karlovy Vary-i fődíjas filmjét, Somogyi-Tóth Dániel pedig a Szent Erzsébet-székesegyházban adott orgonahangversenyt. Szépséghiba, hogy – bár nyilván a hatnapos fesztivál feszes műsorrendje miatt – a filmvetítés és a hangverseny egy-egy színházi produkcióval egy időben zajlott.

Ráckevei Anna alakítja Lear királyt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Thália Színház Márai színpadán Kovács Viktor és Kovács Dominik Mintapinty című monodrámája volt látható Szabó K. István rendezésében. Oláh Zsuzsa mutatta be egy asszony életútját a negyvenes évektől napjainkig. A fesztivál nemzetközi jellegének megfelelően szalagon szlovákul is futott a szöveg, bár a nézőtéren szinte kizárólag magyarok ültek.

Napközben a Lear próbájára is beleshettünk – a világítással, a díszletekkel és a színészek mozgásával kapcsolatban magyar, szlovák és angol szavak röpködtek a levegőben.

Az esti előadáson mindenki nagyot alakított – érezhető volt az eddigi sikerek öröme is. A próbán látott megvakítási jelenetben most a tettesek a kezükben tartott és elpukkantott léggömbbel jelezték a szemkiszúrást, majd egy fergeteges táncjelenet közben a színpadon lévő többi léggömböt is kidurrantották. (Talán épp a környezettudatosság jegyé­ben a próbán dicséretes módon nem volt lufidurrogtatás.) Az előadás végén hatalmas taps és virágok köszöntötte a színészeket, és többen sajnálkoztunk, hogy az érdeklődők választani kényszerültek a kiváló orgonahangverseny és e nagyszerű előadás között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.