Demeter Szilárd: Nagyvonalú folyóirat-támogatást ad a kormány

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója szerint „1,8 milliárd forintból meg lehetne úgy pöckölni a magyar folyóirat-kultúrát, hogy ismét élő, eleven legyen”.

Antal Miklós
2020. 11. 23. 13:39
DEMETER Szilárd
A rockzene alapja épp a lázadás és a szabadságszeretet Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2021-ben és a következő években 1,8 milliárd forint támogatásra számíthatnak a magyar kultúra legfontosabb műhelyei, a művészeti, tudományos folyóiratok. A projekt vezetője Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a magyar könyvszakma és az irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért, megújításáért felelős miniszteri biztos. Minderről a Hajónaplónak adott részletes interjút.

Demeter Szilárd szerint

– 1,8 milliárd forintból meg lehetne úgy pöckölni a magyar folyóirat-kultúrát, hogy ismét élő, eleven legyen.

 

Ez nem csak a kiemelt jelentőségű folyóiratok pénze, ők továbbra is megkapják a megszokott működési támogatásukat. Rengeteg olyan lap van azonban, ami kevésbé látszik, noha nagyon fontos a magyar kultúra egészének szempontjából, a miniszteri biztos szerint ez lehet például egy szubkultúra kiadványa vagy mondjuk szaktudományos folyóirat.

– Mi csak annyit kérünk, magyarázzák el, hogy a munkájuk miért fontos a nagyközönség számára. Tehát nem az „önlegitim”, ún. értelmiségi műhelyeket szeretnénk finanszírozni alanyi jogon, mert az a magyar kultúra, a magyar közgondolkodás szempontjából kevéssé fontos, hanem azokat a kiadványokat keressük, amelyek hatni tudnak, hatni akarnak.

Demeter Szilárd azt szeretné, ha a Kárpát-medencei magyar folyóiratok közül minél több tudna élni a lehetőséggel, koncepciójuk szerint szeretnék elősegíteni közönségtalálkozók szervezését is, mint mondta: – Szeretnénk „kirobbantani” a szerkesztőségeket az irodáikból.

A kormánybiztos elárulta: azt kérte, kapjon öt biztos évet a program.

– Öt év alatt ki fog derülni, hogy értelmes kezdeményezéssel álltunk elő, vagy nem, jutott-e előrébb magyar világ, vagy nem. Így a kormányhatározat öt évre biztosítja a keretet, azaz előírta, hogy minden költségvetési évre be kell tervezni ezt az 1,8 milliárd forintot a magyar folyóirat-kultúra megújításának céljára – mondta Demeter Szilárd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.