Deneriszek és petíciók kora

A Trónok harca nyolcadik évadának utolsó részét vasárnap láthatja az észak-amerikai közönség. Az HBO adatai szerint Amerikában mintegy 43 millióan nézik a széria epizódjait.

Magyar Nemzet
2019. 05. 18. 13:19
null
A filmszereplőt sokan az erős nő szimbólumának tartották Forrás: HBO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mit tesz az ember, ha nem tetszik neki egy filmsorozat vagy egy könyv vége? Régebben talán egyszerűen csak bosszankodott, kávézáskor dohogott egyet a barátainak, esetleg elgondolkodott, miért alakult így a történet, amelynek megismerésére hosszú órákat áldozott az életéből. Manapság már a néző és az olvasó nincs ilyen teszetoszaságra kárhoztatva, a Change.org oldalon ugyanis petíciót indíthat, változtatást követelve – így tettek azok a Trónok harca-rajongók is, akiket felháborított a nyolcadik évad cselekményének alakulása. A petíciók kora ugyanis erősíti az illúziót, hogy a nevünk odabigyesztésével és pár kattintással megváltoztathatjuk a világot – jóval nagyobb horderejű dolgokat is, nemhogy egy tévésorozatot.

A 2011 áprilisában indult Trónok harca-sorozat George R. R. Martin A tűz és jég dala című fantasyregény-folyama nyomán készült. Az író még nem írta meg a történetet lezáró két utolsó könyvét, a tévés változat készítői azonban nem engedhettek meg maguknak több év kihagyást a következő évad elkészültéig, ezért David Benioffra és D. B. Weissre bízták a befejezést.

A filmszereplőt sokan az erős nő szimbólumának tartották
Fotó: HBO

A múlt vasárnapi epizód után azonban egy Dylan D nevű rajongó petí­ciót indított, amelyben azt kéri az HBO-tól, hogy forgassák újra a Trónok harca most futó, nyolcadik évadát kompetens szerzőkkel, mivel véleménye szerint a mostaniak teljesen alkalmatlannak bizonyultak a feladatra. „Ez a sorozat megérdemel egy olyan befejező évadot, amelynek van értelme” – érvel a rajongó. A petíciót pár nap alatt több mint nyolcszázezren írták alá, köztük bizonyára azok is, akik az Emilia Clarke által alakított Viharban született Daenerys Targaryenről nevezték el a gyereküket. A száműzött királylány rabszolgák felszabadítója, sárkányok nevelője és lovasa, az utóbbi években az erős nő szimbóluma lett, azonban a legutóbbi epizódban sárkányával lerombolta Királyvárat, és esélyt sem adott az embereknek, hogy elmeneküljenek a támadás elől.

A nézőket kiborította, hogy Daenerys gonosszá vált, és sok ezer ember halálát okozta, Amerikában pedig több mint 3500 kislány szülei döbbentek rá arra, hogy egy dühöngő gyilkosról nevezték el a gyermeküket. A Washington Post cikke szerint ugyanis 2011 óta ennyien kapták a Dae­nerys vagy a Khaleesi nevet – utóbbi szót George R. R. Martin találta ki, és királynőt jelent. A viharban született királylány magyarosított keresztnevét, a Deneriszt idén a Magyar Tudományos Akadémia Névtanácsa felvette a Magyarországon anyakönyvezhető nevek közé, de még nincs adatunk arról, hogy hazánkban hány Trónok harca-rajongó adta ezt a nevet a kislányának. Amerikai sorstársaik némelyike viszont idén már nyolcéves lesz.

A Trónok harca nyolcadik évadának utolsó részét vasárnap láthatja az észak-amerikai közönség. Az HBO adatai szerint Amerikában mintegy 43 millióan nézik a széria epizódjait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.