Díjazták a Karmelita kolostort és a Nemzeti Táncszínházat

A Bíráló Bizottság összesen 11 építményt részesített Építőipari nívódíjban, és négynek elismerő oklevelet adott.

Breuer Csilla
2020. 12. 15. 20:30
null
A Karmelita kolostor épületegyüttese Fotó: Réthey Prikkel Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi a közös a Miniszterelnökségnek otthont adó Karmelita kolostor és a Millenáris parkban tavasszal átadott Nemzeti Táncszínház között? Ha valaki kicsit is odafigyelt az év történéseire, könnyedén vágja rá kérdésemre a választ: mindkettőt a ZDA – Zoboki Építésziroda tervezte. Mostantól viszont már két közös jellemzőjük is van, hiszen Építőipari nívódíjat kapott a Karmelita kolostor épületegyüttese, valamint a Nemzeti Táncszínház is.

A Karmelita kolostor épületegyüttese a középület kategória abszolút győztese
Fotó: Réthey Prikkel Tamás

Előbbi lett az Építőipari Mesterdíj Alapítvány kuratóriuma (ÉMA) által életre hívott, idén huszadik alkalommal kiírt pályázat középület kategóriájának abszolút győztese, míg utóbbit a legjobb kulturális középületnek választotta a szakmai zsűri.

A pályázatot nyolc kategóriában hirdették meg – többlakásos lakóépület, középület, ipari és energetikai építmény, mezőgazdasági építmény, műemlék-helyreállítás és rehabilitáció, közlekedési létesítmény, komplex infrastrukturális létesítmény, környezetvédelmi és vízügyi létesítmény – a kitűzött határidőig 29 pályázat érkezett, viszont csak négy kategóriában. Nem érkezett pályázat a többlakásos lakóépület, az ipari és energetikai, a mezőgazdasági, valamint a környezetvédelmi és vízügyi létesítmény kategóriában.

A Nemzeti Táncszínházat a a legjobb kulturális középületnek választotta a szakmai zsűri
Fotó: Hlinka Zsolt

A 18 tagú bíráló bizottság nemcsak a benyújtott dokumentációk alapján bírálta és értékelte a pályázatokat, hanem a helyszíneket is bejárta, és több szempontot is figyelembe véve hozta meg döntését. Az adott építmény általános építészeti, műszaki értékelése, a kivitelezés műszaki, technikai színvonala, szakszerűsége, a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége, valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés, mind-mind szerepelt a szempontok között. A bíráló bizottság összesen 11 építményt részesített Építőipari nívódíjban, és négynek elismerő oklevelet adott.

Lássuk, mi is hozta meg a hazai elismerést a külföldön is sikeres építésziroda közösségének!

A Karmelita kolostor

A Miniszterelnökség tavaly év végén átadott épületegyüttese a középület kategória abszolút győztese lett. A Karmelita kolostor teljesen megújult, és új épülettel is kiegészült. A bírálók úgy ítélték meg, hogy benne

„minden együtt van, ami a jelenkori építészeti, építőipari feladatokban megoldandó feladatként megjelenhet: műemlékvédelem, rekonstrukció, a legjobb értelemben vett kortárs építészet – összehangolva a történeti építészet megmentett és/vagy újraálmodott részleteivel, magas szintű, nemes és visszafogott, elegáns belsőépítészet, gyönyörű kert- és környezetterv és megvalósulás, „láthatatlan” és intelligens gépészet és elektromos megoldások, mindenre kiterjedő részletesség. Óriási lehetőséget kapott a beruházó, a tervező és a kivitelező, hogy mindezt megvalósítsa, és ők éltek ezzel.”

 

A Nemzeti Táncszínház

Akár a sors fintorának, de inkább elégtételének nevezném a tényt, hogy az éppen a Karmelita kolostorból elköltöző Nemzeti Táncszínház új otthonát is díjazták, mégpedig a kulturális középület kategóriában. A zsűri indoklásában az olvasható, hogy

„a korábbi fejépület elbontásával kialakított multifunkcionális előcsarnok egyidejűleg szolgálja a színház fogadóterét, és szabadtéri terasszal kapcsolódik parkhoz. A csarnok belső kialakítása maga is alkalmas műsorok, rendezvények megtartására. E fölött található a 120 férőhelyes kisterem, melynek hullámvonalas homlokzati megjelenése az egész színházépület jellegzetes motívuma, mintegy jelképe. A nagyterem és a multifunkcionális előtér össze is kapcsolható. Az épület mai végleges formájában szervesen kapcsolódik a Millenáris parkhoz, Buda megújuló kulturális központjához.”

 

A 2020. évi Építőipari nívódíjas épületekről bővebben itt olvashat.

Húszéves az Építőipari nívódíj

Az Építőipari nívódíj pályázati felhívását 2020-ban huszadik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány (ÉMA) kuratóriuma az alapítók és a csatlakozók nevében és felhatalmazásukkal. Az első pályázat meghirdetésére 2000-ben került sor, akkor hét díjazott volt. Az évek során összesen 163 nívódíjat ítélt oda a bíráló bizottság. Az Építőipari nívódíj alapítói az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és az Építéstudományi Egyesület (ÉTE); csatlakozói a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ), a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata (MMKÉT), a Magyar Építészkamara (MÉK), a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség (MÉgKSZ), a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE), az MTF Közműtechnológiákért Egyesület (HSTT) és a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.