Bergendy Péter horrorfilmjét díjazták Triesztben

Bergendy Péter horrorfilmje, a Post Mortem a kísértetfilm műfaj kitűnő újragondolásáért és a spanyolnáthajárvány idejének tökéletes megidézéséért különdíjat, továbbá a nagy presztízsű Méliès zsűri elismerő oklevelét is elnyerte a 20. Trieste Science+Fiction filmfesztiválon tegnap este Olaszországban. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, egy különleges korban és különleges helyszínen játszódó alkotás várhatóan 2021 januárjában érkezik a magyar mozikba.

Magyar Nemzet
2020. 11. 04. 17:35
null
Fotó: Szupermodern Filmstudió/ Szvacsek Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tegnap este véget ért trieszti science+fiction filmfesztivál 25 új, borzongató alkotást vonultatott fel 20. jubileumi versenyprogramjában, a díjakról nemzetközi zsűri döntött. Bergendy Péter új filmjét, amelyet eddig még csak a nemzetközi fesztiválok közönsége láthatott, két szakmai zsűri is kitüntette.

„Nagyon örülünk ennek az olaszországi sikernek és a zsűri megtisztelő véleményének, amelyben a Post Mortem-et olyan briliáns megvalósítású, kitűnő minőségű horrorfilmnek nevezik, amely a műfaj koncepcióját tökéletesen testesíti meg, és tudatosan megújítja a klasszikus kísértetfilm zsánerét. És a hátukon futkosott a hideg. Kell ennél több egy horrorfilm rendezőjének?” – nyilatkozta Bergendy Péter.

Fotók: Szupermodern Filmstúdió/Szvacsek Attila

A Rai televízió különdíjának indoklásában a szakemberek kiemelték, hogy az 1918-ban játszódó magyar film tökéletes hitelességgel festi meg a spanyolnáthajárvány idejét. A rangos Méliès zsűri „zord, briliáns horrorfilmként” méltatta Bergendy Péter legújabb rendezését, és szintén kiemelte a száz évvel ezelőtti korszak csodás életre keltését.

A nemzetközi Emmy-díjra jelölt Trezor és a legendássá vált A vizsga rendezője legújabb alkotásával, a Post Mortem-mel hátborzongató utazásra hívja a nézőt. 1918 fagyos telén Tomás (Klem Viktor), a fiatal vándorfotós abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében. Egy tízéves kislány (Hais Fruzsina) hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfölötti jelenséggel találkozik. A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk. De veszélyes terepen jár: minden rossz mozdulat egy új, az előzőnél is vadabb támadást vált ki.

A Post Mortem világpremierje az A kategóriás varsói filmfesztiválon volt októberben és a horrorfilmek legnagyobb presztízsű nemzetközi seregszemléje, a sitgesi filmfesztivál is meghívta rangos válogatásába, körútja San Sebastianban és Malagában folytatódik, majd várhatóan 2021 januárjában érkezik a magyar mozikba.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült horrorfilm producere Lajos Tamás és Köves Ábel, főszereplői Klem Viktor és Hais Fruzsina, mellettük Anger Zsolt, Schell Judit, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Nagy Mari, Tóth Ildikó, a Kossuth-díjas Ladányi Andrea és Reviczky Gábor láthatók a vásznon. A képekért Nagy András, a vágásért Király István felel, a zenét Pacsay Attila szerezte. A forgatókönyvíró Zánkay Piros, a történet Bergendy Péter rendező és Hellebrandt Gábor kreatív producer munkája.

A film rövid előzetese itt megtekinthető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.