Dráma széles vásznon, ahogy kell

Sam Mendes és Quentin Tarantino filmjei nyerték el a 77. Golden Globe-gála fődíjait: az 1917 lett a legjobb drámai film, a Volt egyszer egy Hollywood pedig a vígjáték kategória legjobbja.

Magyar Nemzet
2020. 01. 07. 6:55
null
Volt egyszer egy Hollywood – Brad Pitt a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést vehette át Fotó: Intercom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sam Mendes és Quentin Tarantino filmjei nyerték el a 77. Golden Globe-gála fődíjait: az 1917 lett a legjobb drámai film, a Volt egyszer egy Hollywood pedig a vígjáték kategória legjobbja.

Remélem, így majd elmennek megnézni az emberek széles vásznon, ahogy kell – mondta Sam Mendes, aki a legjobb rendezőnek járó díjat is átvehette, ugyanis a Jokert rendező Todd Phillipset és Quentin Tarantinót is maga mögé utasította az I. világháborúban játszódó drámájával.

Ez a megjegyzés állásfoglalás, a tavalyi gála után többen megállapították, hogy az igazi nyertes a Netflix, amely több jelentős díjat is besöpört a gyártásában készült művekkel, holott addig nem volt jellemző, hogy a filmszakma a komolyan veendő alkotások közé sorolja a streaming szolgáltatók filmjeit.

Volt egyszer egy Hollywood – Brad Pitt a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést vehette át
Fotó: Intercom

Idén viszont nagy megtorpanás következett: harmincnégy jelölés kötődött a Netflixhez, de például Martin Scorsese öt kategóriában jelölt maffiaeposza, Az ír egy díjat sem nyert el, Noah Baumbach hat kategórában is jelölt Házassági történet című válási drámája pedig mindössze egyetlen díjat kapott – Laura Dern vehette át a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést. A Netflixhez kötődő másik díjat Olivia Colman vitte haza A korona című tévésorozatban nyújtott alakításáért.

A drámai mezőnyben Renée Zellweger, a Judy sztárja a legjobb színésznő, Joaquin Phoenix pedig a Joker főszereplőjeként a legjobb színész díját kapta.

A Volt egyszer egy Hollywood nemcsak a legjobb vígjáték lett, hanem Quentin Tarantino a legjobb forgatókönyvért járó Arany Glóbuszt is elnyerte, Brad Pitt pedig a kategória legjobb férfi mellékszereplőjének díját vehette át.

Awkwafina ázsiai származású amerikai színésznőnek ítélték oda a vígjáték vagy musical kategória legjobb női főszereplőjének díját a The Farewell című családi filmben nyújtott árnyalt és visszafogott alakításáért. A mezőny legjobb színészi alakításának Golden Globe-ját pedig a Rocketmanban Elton Johnt játszó Taron Egerton nyerte el.

A legjobb idegen nyelvű film díját Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című alkotása kapta – ez az első koreai gyártású film, amely elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségének díját, tavaly pedig a cannes-i filmfesztivál fődíját is kiérdemelte. Az Oscar-díjra is esélyes Élősködő Lulu Wang The Farewell, Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség, Ladj Ly Nyomorultak és Celine Sciamma Portré a lángoló fiatal lányról című alkotásával együtt szerepelt a Golden Globe-ra jelöltek között.

A legjobb animációs film A hiányzó láncszem lett, amely olyan rajzfilmekkel versenyzett, mint a Jégvarázs 2, az Így neveld a sárkányodat 3, a Toy Story 4 és Az oroszlánkirály.

A tévés mezőnyben Phoebe Waller-Bridge nyerte a Fleabag című sorozatának második évadával a legjobb vígjátéksorozatnak járó elismerést, valamint a vígjátéksorozatok legjobb színésznője díjat. Az online filmmegosztók közül az HBO-hoz került a legjobb drámai tévésorozat díja az Utódlás második évadáért, a sorozatban a Rupert Murdoch médiamágnást megszemélyesítő Brian Cox pedig elnyerte a tévésorozatokban nyújtott legjobb színészi alakítás díját.

Mint sokan számítottak rá, a legjobb limitált széria díját az HBO Csernobil című produkciója kapta, a kategória legjobb mellékszereplőjének járó elismerést pedig a sorozatban nyújtott alakításáért Stellan Skarsgard vehette át.

A limitált sorozat vagy tévéfilm kategóriában a legjobb színésznő díját Michelle Williams vehette át a Fosse/Verdon című szériáért, a legjobb főszereplőnek járó díjat pedig Russell Crowe kapta

A legharsányabb hangban nyújtott alakításáért, de nem volt jelen a gálán, mert a családját védi az Ausztráliában pusztító bozóttűztől. Üzenetét Jennifer Aniston és Reese Witherspoon olvasta fel. „Ne legyen tévedés, az Ausztráliában zajló tragédiát a klímaváltozás okozza” – üzente az ausztrál színész, hangsúlyozva, hogy ideje a tudósokra hallgatnunk és megújuló energiára váltanunk, hogy legyen jövőnk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.