Drámapályázat a Miskolci Nemzeti Színház bicentenáriumára

1823. augusztus 24-én tartották az első előadást, a mai utódok e napon szeretnék bemutatni a díjnyertes pályaművet.

Gőz József Miklós
2021. 02. 22. 13:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik az online élet a Miskolci Nemzeti Színházban is. Szombaton a Bűn és bűnhődést láthatták a nézők, a már megszokott internetes helyeken. Február 25-én pedig a Félőlény és az Üvöltő szeleket láthatja online a közönség. Az előbbi egy mesejáték, főleg gyermekeknek, utóbbi pedig Emily Brontë regényének táncváltozata a Miskolci Táncszínház balettosainak előadásában.

Mivel a miskolciak 2023-ban ünneplik az első önálló miskolci színház elindulásának bicentenáriumát, drámapályázatot írtak ki annak tiszteletére. Egészen pontosan 1823. augusztus 24-én tartották az első előadást, a mai utódok e napon szeretnék bemutatni a díjnyertes pályaművet.

Az Üvöltő szelek táncjáték plakátja

A színház vezetése műfaji és tematikus megkötés nélkül, belföldről és határon túlról várja mindazokat az eredeti, magyar nyelvű prózai vagy zenés színpadi műveket, amelyek még nem jelentek meg nyomtatásban vagy valamely digitális platformon, amelyet nem mutattak be színpadon, nem nyert díjat korábbi drámapályázatokon és előadási vagy közlési jogával más intézmény nem rendelkezik. A zsűri – amelyet a Miskolci Nemzeti színház művészeti tanácsának tagjai: Béres Attila, Keszég László, Rusznyák Gábor, Szabó Máté, Szőcs Artúr rendezők, és a színház dramaturgja, Lőrinczy Attila alkotnak – tízezer eurós tiszteletdíjat ítél a győztesnek. A pályázatok beadási határideje 2021. december 31.

Szomorú hír a színház életéből, hogy Pindur István örökös tag 76 éves korában elhunyt. Műszakiként segítette az előadásokat, utóbbi időben pedig pirotechnikusként dolgozott azok színrehozatalában. Az elhunytat a színház saját halottjának tekinti.

A színház online előadásai márciusban is sok érdekességet tartogatnak, többek között a március 5-én élő streamként bemutatandó Vadkacsát is. Ezt a darabot ugyan nem rég mutatták be, de a járványhelyzet miatt ritkán került a közönség elé. A további bemutatók: Csongor és Tünde, Cyrano, Györgyike, drága gyermek, Kivilágos kivirradtig, Tanítónő, Kakaókoncert (örömzene).

Fotó: Az Üvöltő szelek plakátja

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.