Dzsesszparádé kezdődik a Müpában

Eseménydús dzsesszévadot zár a budapesti Művészetek Palotája. Tíz napon belül három olyan kiemelkedő művész lép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem és a Fesztivál Színház színpadára, akik a világ minden részén a közönség kedvencei közé tartoznak.

Turi Gábor
2019. 06. 25. 11:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sztárparádét június 26-án a műfaj talán legnépszerűbb előadója, a zongorista-énekes Diana Krall nyitja, aki már többször járt Magyarországon, de ezúttal különleges összetételű együttessel érkezik. Partnerei között van a világ legjobbjai között számontartott Joe Lovano szaxofonos és a New York-i dzsesszélet kísérletező hajlamú gitárosa, Marc Ribot. A két „nehézfiú” közreműködése új dimenzió­ba emelheti a dzsessz könnyen befogadható vonulatát képviselő Diana Krall műsorát.

A sor július 3-án a kétszeres Grammy-díjas, egykor Miles Davis oldalán is játszó Marcus Miller basszusgitárossal folytatódik, aki legutóbbi, Laid Black elnevezésű lemezének anyagát szólaltatja meg együttesével. A színes bőrű amerikai előadó tágan értelmezi a dzsessz fogalmát, zenéje a hiphop, a gospel és a rhythm and blues stílusjegyeit egyaránt magán viseli.

Több mint három évtizede szenzációként robbant be a dzsessz világába a Take 6 a capella énekegyüttes, amely azóta rendületlenül járja a világot. 2014-es fellépésüket köve­tően ezúttal rendhagyó műsorral jelentkeznek: a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével, Hollerung Gábor vezényletével legnépszerűbb darabjaikat és dzsesszörökzöldeket adnak elő szimfonikus kísérettel.

S hogy a hazai előadók se maradjanak ki az évzáró dzsesszünnepből: június 27-én a Magyarországon rendkívül népszerű Harcsa Veronika énekesnő mutatja be Gyémánt Bálint gitárossal és két külföldi muzsikussal alkotott új kvartettjének műsorát a Müpában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.