Egy boldogságos pokoljárás

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után tegnap elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész.

Magyar Nemzet
2019. 04. 17. 7:10
Bács Ferenc
Budapest, 2013. május 29. Bács Ferenc színművész a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, amely a 77. születésnapja alkalmából készült, az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisának 7-es stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt Fotó: Zih Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után tegnap elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész.

Bács Ferenc 1936. június 19-én született az erdélyi Nagyszebenben (Sibiu), Kolozsváron nőtt fel, és a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színészfőiskolán szerzett diplomát. 1977-ig volt a Tompa Miklós vezette Székely Színház elismert és megbecsült tagja, akkor a kommunista diktatúra hatására családjával Magyarországra települt, ahol hamarosan szintén népszerű lett.

Egy-egy évadot Miskolcon, illetve Győrben töltött, majd 1979-től Várkonyi Zoltán hívására a Vígszínházhoz szerződött. Nyolc év után a budapesti József Attila Színház tagja, majd szabadúszó lett. 1992 és 1998 között a Nemzeti Színházban játszott, 2000 és 2003 között Sopronban lépett fel, majd ismét szabadfoglalkozású művészként folytatta pályafutását. A Színművészeti Főiskolán beszédművészetet tanított.

Bács Ferenc ismertebb főszerepei között van Newton A fizikusokban, Ádám Az ember tragédiá­jában, Higgins professzor a My Fair Ladyben, Tót Örkény István darabjában. Színek és évek, majd Színek az életemből című önálló estjeivel évekig járta az országot. Játék- és tévéfilmben is szerepelt, emlékezetes alakítást nyújtott A ménesgazda, az Októberi vasárnap, a Faustus doktor boldogságos pokoljárása, A vörös grófnő, az Angyalbőrben és az Állítsátok meg Terézanyut! című alkotásban.

Az emigráns – Minden másképp van című magyar–olasz koprodukcióban Márai Sándort alakította, Márai aforizmáiból, gondolataiból hangoskönyve is megjelent. A közreműködésével készült hangfelvétel Lukács evangéliumából 1989-ben az év lemeze lett. Számos filmben volt narrátor, és szinkronszínészként is sokat foglalkoztatták, többek között hangját kölcsönözte Tigrisnek a Micimackóból, A Klinika című sorozatban Klausjürgen Wussownak, azaz Brinkmann professzornak vagy Ian McKellennek, azaz Gandalf mágusnak a Gyűrűk Ura- és a Hobbit-filmekben. Rendezőként is kipróbálta magát a tatabányai Jászai Mari Színházban, Richard Nash Esőcsináló című darabját vitte színre.

Bács Ferenc művészi munkáját 1983-ban Jászai Mari-díjjal, 2001-ben érdemes művészi címmel ismerték el, 2011-ben kiváló művész lett és 2015-ben rendkívül sikeres színházi, televíziós és filmes pályafutása során kifinomult művészi eleganciával megformált alakításai, emlékezetes szinkronszerepei, valamint rendezői alkotómunkája elismeréseként Kossuth-díjat vehetett át. A magyar kultúra terjesztéséért, Magyarország és Budapest hírnevének öregbítését szolgáló több évtizedes színházi és filmes munkásságának elismeréseként 2017-ben Budapest díszpolgára lett.

Bács Ferencet a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti, temetéséről, a család tájékoztatása szerint, később intézkednek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.