Egy igazi, huszadik századi színészóriás

Én hiszek a nagy színészben, amilyen Bessenyei Ferenc is volt – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója a 100 éve született színművész emléktáblájának vasárnapi avatásán.

Magyar Nemzet
2019. 02. 11. 7:29
BESSENYEI Ferenc
B. Élthes Eszter, a művész özvegye is koszorúzott Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én hiszek a nagy színészben, amilyen Bessenyei Ferenc is volt – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója a 100 éve született színművész emléktáblájának vasárnapi avatásán, Budapesten, az V. kerületi Kálmán Imre utca 10.-ben.

A ház első emeletén 13 éven át lakott a Nemzet Színésze címmel kitüntetett kétszeres Kossuth-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja – mondta Fekete Péter kulturális államtitkár a tábla avatásakor.

Bessenyei Ferenc 1957-től 1970-ig élt a Kálmán Imre utcában, és az államtitkár szerint mától aki elhalad a ház előtt, és rápillant a Madarassy István képzőművész tervezte és alkotta emléktáblára, akkor ,,egy pillanatra kihallhatja a falak mögül az épület egykori lakójának szívdobbanásait, hiszen Bessenyei Ferencnek a tehetségénél, isten adta alkatánál, időn is átzengő emlékezetes hangjánál csak a szíve volt nagyobb”.

Egy igazi, nagyformátumú színészre emlékezünk, egy igazi óriásra – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója. Szerinte a színész azt a korszakot képviselte amikor „valóban a teljesítmény hozta a hírnevet, amikor igazi hősök mozogtak a színpadon, nagy érzelmek, nagy lendületek, nagy indulatok”. Bessenyei halála után olyan korszak következett, amely inkább a kicsiről beszélt, amelyben a hős lendület helyett az egyéni szorongásra, az „apró emberi mivoltunkra” fókuszáltak.

B. Élthes Eszter, a művész özvegye is koszorúzott

A színház a színművészre emlékező táblát a Pesti Magyar Színházzal közösen állította, a MASZK Országos Színész-­egyesülettel együttműködve pedig a következő évben további több mint tíz táblát avatnak még, mivel fontos, hogy a szakma képviselői példát mutassanak, és emlékezzenek a magyar színjátszás legfontosabb alakjai-ra. A Huszti Péter–Piros Ildikó színészházaspár és a Bessenyei Színkör kapta idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A Csongrád megyei városban, a tegnapi díjátadó gála előtt emléktáblát is avattak a művész szülőházán.

A színészóriás századik születésnapja alkalmából a Nemzeti Színház szoborparkjában mécseseket, virágokat helyeznek el a színház szoborparkjában, Párkányi Raab Péter Bessenyeit a Bánk bán szerepében megörökítő szobránál, február 15-én, pénteken 16.30-kor. A megemlékezés után kezdődik a Nemzeti nagyszínpadán tartandó Bessenyei 100 emlékező gálaest, amelyre már minden jegy elkelt. Az esten Bessenyeiről személyesen emlékeznek meg Bakos-Kiss Gábor – az est házigazdája –, Benkő Péter, Császár Angela, Kubik Anna, Kovács István, Nemcsák Károly, Papp Éva, Piros Ildikó és Rubold Ödön, valamint üzenetét küldi Radó Denise és

Huszti Péter is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.