Egy különleges felfedezés pillanata

Magyar Nemzet
2020. 01. 27. 14:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Néprajzi Múzeum fontosnak érzi, hogy kiállítások híján is hírt adjon magáról, ezért legújabb kisfilmjében, amelynek címe Életünk napjai, ismét betekintést enged a zárt ajtók mögé. A múzeum Etnotube nevű YouTube csatornáján debütáló anyag a mindennapi munkálatok részletei mellett egy izgalmas felfedezés történetét, a szakemberek együttműködésével felébresztett tárgy múltját és jelenét is elmeséli. A Néprajzi Múzeumban a korábbi kiállítások tereiben a Kossuth téren – mint azt többször hírül adták – nem nyilvános költözés-előkészítési háttértevékenység zajlik. A több százezer műtárgy csomagolásának nyilvántartási és digitalizálási feladatait közvetlenül nem ismerheti meg az érdeklődő nagyközönség, azonban a múzeum Etnotube csatornáján futó kisfilmek a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszik a költözés fázisait, az egyes gyűjteményeket, az aktuális kihívásokat, az izgalmas felfedezéseket.

A film különleges pillanata, amikor az egyik gyűjtemény nehezen megközelíthető zugából egy vászonra festett, kirgiz jurtát ábrázoló installációs festményt találnak. Egy szintén a költözés előkészítési munkálatai alatt előkerült, archív fotó segítségével kisebb nyomozás után derült fény arra, hogy ez a festmény a Néprajzi Múzeum egykori, századelős állandó tárlatán kiállított kirgiz jurta háttereként szolgált. Az összehajtva tárolt vászon rossz állapotban volt. A filmen látható munkálatok bemutatják a mechanikus felületi tisztítást ecseteléssel, restaurátor-porszívóval. A cél az volt, hogy megtisztított állapotban nagy átmérőjű hengerre ideiglenesen fel lehessen tekerni, amíg a restaurálására sor nem kerül. A feltekerésnél savmentes selyempapírt raktak a rétegek közé, hogy a műtárgy­felület ne sérüljön, majd porvédelem céljából egy huzatot készítettek a feltekert műtárgyra, mosott, mángorolt pamutvászonból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.