Egy magyar zsoldos Afrikában

Az Aranylövés. Az utolsó szállítmány története a megszokott módon halad előre, de mégis megkülönbözteti egy és más a klasszikus amerikai produkcióktól és a hasonló magyar kezdeményezésektől.

Nagy Koppány Zsolt
2019. 12. 17. 11:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Réti László Európa halálát (és/vagy teljes átalakulását) vizionáló regényeiről már írtunk korábban lapunk hasábjain, most viszont megjelent egy négykezes kötet, amelyben a szerző Az Aranyélet társírójával, Vanicsek Olivérrel egy ízig-vérig kalandregényt írt meg.

A zsoldosok, katonák, (ex)légiósok Afrikában tematikának nagy hagyománya van a magyar irodalomban, elég csak Rejtő Jenő könyveire gondolunk – ez esetben azonban egy sokkal komorabbra hangszerelt és sokkal feszesebb történetről van szó. Mint érdeklődésem nyomán kiderült, a szerzők először forgatókönyvként írták meg a sztorit, aztán regényesítették – de éppen ezért az a fajta feszesség, amelyet joggal vár el az ember egy amerikai típusú akciófilm forgatókönyvétől, itt is maximálisan megmutatkozik, természetesen a professzio­nális szépírói tudás mellett.

A kötet szereplői is különlegesek (idézek a hátlapról): „Egy háborús bűnök miatt nemzetközi körözés alatt álló magyar zsoldos és egy kiégett amerikai veterán által vezetett fegyveres csapat különleges megbízatást kap: feladatuk az, hogy két és fél tonna illegálisan bányászott aranyat szállítsanak át az afrikai Száhel-övezet poklán. Kéthetes küldetésük gazdaggá teheti őket, de megbízóiknak van egy fontos feltétele: minden egyes rúd aranynak meg kell érkeznie, különben bárhová menekülnek vagy bújnak el a föld színén, előbb-utóbb megtalálják és megölik őket. Csakhogy a szállítmányt a világ legveszélyesebb terepén keresztül kell célba juttatniuk, ahol minden hadúr és terroristacsoport rájuk és szállítmányukra vadászik.”

Ez az alaphelyzet természetesen nem teljesen ismeretlen azok előtt, akik bár egy amerikai akciófilmet láttak, és nem ismeretlenek a szereplők sem, akik elsősorban típusokat testesítenek meg: nagyjából mindenki kiégett, leszerelt, valami rosszat követett el, és félig vagy teljesen illegálisan próbál boldogulni Afrikában, amelyet nagy előszeretettel választanak ki a magukfajták utolsó búvó- és menedékhelynek. A történet a megszokott módon halad előre, de mégis megkülönbözteti egy és más a klasszikus amerikai produkcióktól és a hasonló magyar kezdeményezésektől: először is az erőteljes magyar szál, amelyet az akciót vezető, nem egészen makulátlan múltú Szász Ádám zsoldoskatona alakján keresztül követhetünk végig, másodszor pedig a magas fokú szövegi kimunkáltság. Tempó, akció, letehetetlenül izgalmas és fordulatos történetszövés jellemzi ezt a remek könyvet.

Réti László és Vanicsek Olivér: Aranylövés. Az utolsó szállítmány. Művelt Nép Könyvkiadó, Budapest, 2019.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.