Egy szép, gazdag és hiteles élet

Nyolcvanöt éves Törőcsik Mari. A tragikus alakoktól a komédiáig, társadalmi szerepektől a zenés játékokig, karakterszerepekig eljátszott mindent, amit színésznő eljátszhat. Ikonikus filmfőszerepeket és felejthetetlen színpadi figurákat.

B. Orbán Emese
2020. 11. 23. 7:10
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudom, maradt-e beteljesületlen szerepálma az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb magyar színművészének. Napok óta azon gondolkodom, hogy van-e még mivel meglepni (?), elismerni Törőcsik Mari művészetét ezen a nem mindennapi évfordulón, hiszen az eddigieket felsorolni is szinte lehetetlen. Megpróbálom ugyan, de biztos kimarad valami, bár hiteles forrásra támaszkodom.

1959-ben Balázs Béla-díjjal, számos nagy nemzetközi fesztiválon a legjobb női alakítás díjával ismerték el, 1994-ben életműdíjat kapott a Magyar Filmszemlén. Kétszer tüntették ki Jászai Mari-díjjal (1964, 1969) és Kossuth-díjjal (1973, 1999), 1971-ben érdemes művész, 1977-ben kiváló művész címet kapott. 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét ítélték neki oda, 2000-ben a Nemzet Színésze lett. A Prima díjat 2003-ban, a Prima Primissima jubileumi díját 2007-ben kapta meg. Többször is elnyerte a Színikritikusok Díját. 2011-ben a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjával, 2014-ben a Nemzet Művésze díjjal tüntették ki, 2015-ben Kölcsey Ferenc-emlékplakettet kapott, 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíjával jutalmazták. 2005-ben Budapest, 2018-ban a Vas megyei Velem, 2019-ben Vas megye díszpolgárává avatták. 2019-ben Kossuth-nagydíjjal tüntették ki.

Fotó: Kurucz Árpád

Szintén az elmúlt napokban végigpörgettem időrendi sorrendben a film- és színpadi szerepeit.

Törőcsik Mari az a színésznő, aki – vagy akinek egy-egy jó szemű rendező – mindig megtalálta az éppen aktuális életkorának és habitusának megfelelő szerepet. Törőcsik Mari úgy öregedett meg a szemünk előtt filmvásznon és színpadon, hogy mindig hiteles volt. Hogy soha nem éreztük azt, hogy valaki más jobban el tudta volna játszani, hogy soha nem éreztük azt, hogy hozzá öregítették avagy fiatalították a szerephez.

 

Ő akkor és ott pont az és olyan volt, akinek lennie kellett.

Amikor 2008 őszén újraélesztést követően kómába esett és hetekig intenzív kórházi ellátásra szorult, egy ország izgult a felépüléséért, és meg is történt a csoda, a következő évben újra színpadra állt. Az elmúlt években hosszabb-rövidebb időre kórházba került, de mindig talpra állt és újabb színészi munkákat vállalt. Öt évvel ezelőtt a Nemzeti Színház gálával és kiállítással ünnepelte Tőröcsik Mari nyolcvanadik születésnapját, aki akkor így fogalmazott:

„Nekem szép és gazdag életem volt.”

A szép és gazdag életű színésznő a közelmúltban egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy egészségi állapota miatt nem lép többet színpadra. Ha új szerepben már nem is láthatjuk többé, szívből kívánunk neki boldog születésnapot!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.