Egyedül én halok meg

Danuta Siedzikówna „Inka” egy fiatal ápolónő volt, akit 1946. augusztus 28-án szörnyű kínzásokat követően gyilkolt meg a sztálinista terrorapparátus.

Magyar Nemzet
2020. 02. 23. 19:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Danuta Siedzikówna „Inka” egy fiatal ápolónő volt, akit 1946. augusztus 28-án szörnyű kínzásokat követően gyilkolt meg a sztálinista terrorapparátus. Inka 1946 ...egyedül én halok meg címmel neki állít emléket a Wojciech Tomczyk drámája nyomán készült tévéfilm.

Inka megrázó történetét március 2-án 18 órakor vetítik a budapesti Lengyel Intézetben. A magyarországi Kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjához (február 25.), illetve a lengyelországi Kiátkozott katonák nemzeti emléknapjához (március 1.) kötődő filmvetítés főhajtás a kommunizmus lengyel és magyar áldozatai előtt.

Inka egyike annak a többezer mártírhalált halt ellenállónak, akik szembeszálltak az elnyomó szovjet hatalommal. Lengyelország újjászervezése volt a céljuk, valamint a szabad és demokratikus választások biztosítása.

A földalatti függetlenségi mozgalom katonái fegyveres ellenállást hirdettek az új hatalommal szemben. Az antikommunista ellenállókat bebörtönözték, megkínozták, sokukat kivégezték.

Ma kiátkozott katonáknak nevezik őket, hiszen egészen 1989-ig, Lengyelország szuverenitásának visszaszerzéséig a Lengyel Népköztársaság tevékenységüket bűncselekménynek minősítette, és a sztálini terror időszakában rajtuk elkövetett kínzásokról mélyen hallgatott. 2011-től március 1-én, annak a napnak évfordulóján, amelyen a mokotówi börtönben kivégezték a Szabadság és Függetlenség Egylet vezetőségének utolsó hét tagját, ünneplik a Kiátkozott Katonák Nemzeti Emléknapját.

A Natalia Koryncka-Gruz által rendezett filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. A belépés díjtalan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.