Élet végi kiárusítás

A Claire Darling utolsó húzása egy rendkívül szórakoztató, ugyanakkor megindító és tanulságos film, amelyet már csak Catherine Deneuve alakítása miatt is érdemes megnézni.

Izsó Zita
2019. 02. 28. 15:09
null
Catherine Deneuve alakítása miatt is érdemes megnézni a múlt és jelen kapcsolatát vizsgáló filmet Forrás: Hungaricom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Julie Bertuccelli Cézár-díjas francia rendező egy dokumentumfilm – a ­2014-es Bábeli iskola – után ismét érzékeny hangvételű, különleges nagyjátékfilmmel jelentkezett. A Claire Darling utolsó húzása című film egyben a francia film nagyasszonyának, Catherine Deneuve-nek a jutalomjátéka is, aki a mű elejétől a végéig lenyűgöző alakítást nyújt.

A filmben a főszereplő, Claire Darling a nyár első napján azzal az érzéssel ébred, hogy biztos benne, ez lesz élete utolsó napja. Ezért elhatározza, hogy kiárusítást rendez a tárgyaiból, a szomszédai, a francia kisváros, Verderonne lakói pedig megpróbálnak minél több értékes, potom áron kínált festményre, lámpára, szőnyegre, órára lecsapni. A kiárusított holmik segítségével pontosan elmesélhető a főszereplő egész élete, annak fennkölt és kevésbé fennkölt pillanataival együtt. A cselekmény akkor vesz még érdekesebb fordulatot, amikor a rögtönzött garázsvásáron felbukkan Claire Darling húsz éve nem látott lánya, Marie, aki meg akarja tudni, az anyja miért szeretne ilyen gyorsan leszámolni a múlttal.

A film bensőségességének egyik oka nyilvánvalóan az, hogy a főszereplő lányát Catherine Deneuve lánya, Chiara Mastroianni alakítja, akivel sokadik alkalommal játszanak együtt. Emellett azonban elsősorban a forgatókönyv és a rendezés erénye, hogy a rendkívül szórakoztatónak tűnő alaphelyzetből nem egy habkönnyű vígjáték készült, hanem egy minden szempontból átgondolt, összetett, helyenként kissé melankolikus, kifejezetten mély alkotás.

Catherine Deneuve alakítása miatt is érdemes megnézni a múlt és jelen kapcsolatát vizsgáló filmet
Fotó: Hungaricom

Bertuccelli ugyanis a rá jellemző érzékenységgel bontja ki a cselekményt, előző filmjei­hez hasonlóan most is központi szerepet kap a múlt és a jelen kapcsolata, a továbblépés lehetősége vagy éppen akadályai. Ennek megfelelően rendkívül érdekesen jelenik meg az emlé­keinkhez fűződő viszony ambivalens jellege, hiszen egyrészt szükségünk van rájuk, az életünk részét képezik, ugyanakkor sokszor akadályozhatnak is minket, ha nem tudunk miattuk továbblépni, és ez gyakran az emberi kapcsolatainkra is rányomja a bélyegét.

Talán ez az ellentmondásos viszony magyarázza meg, miért gyűjtögetünk gyakran dolgokat, olyanokat is, amikre már nincs szükségünk: mert az életünket jelenítik meg, az elmúlt éveket, családtagokat, barátokat. A főszereplő szinte ingyen kínált tárgyai az elengedésrituálé részei. Húsz éve nem látott lányának felbukkanása azonban megzavarja ezt az elhatározást, hiszen Claire Darling már nem tudja eltolni magától a múltját, van még ugyanis olyan része, amit helyrehozhat, ezzel tulajdonképp visszatérnek hozzá a múlt örömteli és tragikus percei.

A Claire Darling utolsó húzása egy rendkívül szórakoztató, ugyanakkor megindító és tanulságos film, amelyet már csak Catherine Deneuve alakítása miatt is érdemes megnézni.

A filmet a frankofón filmnapok programjaként pénteken premier előtt vetítik, a hazai mozik április 4-től tűzik műsorra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.