Elfogadni egymás igazságát

Az elmúlt fél évtized egyik legfontosabb kulturális csúcsteljesítményének nevezte a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM) Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár az április 11. és május 5. között rendezendő kulturális eseményt beharangozó sajtótájékoztatón tegnap. A Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila arról beszélt, minden évben fontosnak tartja a visszatérő társulatok jelenlétét és a kuriozitást jelentő kultúrák meghívását. Idén kazah és portugál produkciók jelentik a ritkaságot, összesen 13 társulat mutatkozik be.

Szilléry Éva
2019. 02. 06. 0:06
null
A Nemzeti öt darabja közé Az ember tragédiáját is beválasztották Fotó: Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A színházi szakma olvasztótégelye évről évre a Nemzeti Színház szervezésé-ben megvalósuló MITEM, amely mára Európában mérvadó szakmai találkozóvá vált, az egyetemesség és az egymás kultúrájában való elmélyülésre hív.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár tegnapi köszöntő szavai szerint az elmúlt fél évtized egyik legfontosabb kulturális csúcsteljesítménye a MITEM. – Friss, de épít a hagyományokra, nemzetközi, egyben hazai színházi és össz­kulturális élmény.

A Nemzeti öt darabja közé Az ember tragédiáját is beválasztották
Fotó: Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Hangsúlyozottan találkozó, hiszen nem fesztivál és versengés, hanem bemutatkozási lehetőség az érkezőknek, megismerési mód a befogadói oldalról. Nyitás a világra, ismerkedés az európai és nemzetközi színházi produktumok legizgalmasabb tendenciáival, egyúttal jelzés, hogy itt vagyunk, a legjobbak között akarunk lenni – fogalmazott a politikus. Az idei MITEM az „Őrjöngő röptünk, mondd, hová vezet?” Madách-idézetet választotta mottójául; Vidnyánszky Attila elmondása szerint ezzel a szorongásra szerettek volna rámutatni, és azt a kérdést felvetni, hogy hova is mozdítjuk a világ sorsát cselekedeteinkkel.

A Nemzeti Színház igazgatója a MITEM történetében fontosnak tartja, hogy visszajöjjenek a vendégek, hiszen valóságos együttgondolkodást, párbeszédet remélnek. Véleményt tudnak mondani, és örülnek, hogy róluk is megfogalmaznak gondolatokat. Hozzátette: végre Madách-művel is előállhatnak, a programba, a Nemzeti öt bemutatkozó darabja közé Az ember tragédiáját választották.

A MITEM-en visszatérő a Vahtangov Állami Színház, most a világviszonylatban is meghatározó Rimas Tuminas Ványa bácsija lesz látható, a főigazgató szerint valódi megrázó, szívet szorongató rendezésről van szó.

Az idén 55 éves, dán Odin Teatret sem először jár a MITEM-en, tiszteletükre konferenciát és három előadást tartanak. A kijevi Ivan Franko Nemzeti Drámaszínházat Vidnyánszky Attila szívügyének nevezte, mint mondta, a kényes politikai helyzetben a kultúra embereinek még erőteljesebben kell kezet fogniuk. Komolyabban szeretnék venni, hogy hathatnak a világra. Demonstrálják, hogy hisznek egymásban és elfogadják egymás igazságát – emelte ki az igazgató.

Az idei kuriózumok között említette a Kazah Állami Drámaszínház érkezését a Korkut legendája című darabbal, valamint a lisszaboni társulat Federico García Lorca Bernarda Alba háza című előadását. Újdonság, hogy a Fővárosi Nagycirkusz is helyet ad egy darabnak, az angliai Slava’s Snowshow is a MITEM része lesz, a találkozóra idén 13 társulat jön el. Tavaly 8377 nézőt vonzott a több mint háromhetes programsorozat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.