Elhunyt a világhírű dzsesszzenész, Chick Corea

79 éves korában meghalt Chick Corea – jelentették be a világhírű dzsesszzenész Facebook-oldalán. Ritka rákbetegségben szenvedett, február 9-én halt meg – írta meg a szomorú hírt az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 12. 7:28
Corea, Chick
Los Angeles, 2013. február 10. Chick Corea amerikai zongorista kezében a legjobb improvizált dzsesszszólóért (Hot House) és a legjobb hangszeres zeneszerzeményért (Mozart Goes Dancing) járó gramofonnal a Grammy-díjak 55. átadási ünnepségén a Los Angeles-i Staples Centerben 2013. február 10-én. (MTI/EPA/Paul Buck) Fotó: Paul Buck

79 éves korában meghalt Chick Corea – jelentették be a világhírű dzsesszzenész Facebook-oldalán. Ritka rákbetegségben szenvedett, február 9-én halt meg – írta meg a szomorú hírt az Origó.

A halálhírben idézik Chick Coreát, aki halála előtt ezt mondta:

„Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik az utazásom alatt hozzájárultak a zene tüzének ragyogásához. Remélem, hogy azok, akik késztetést éreznek a játékra, zeneszerzésre, fellépésre vagy bármi másra, meg tudják ezt tenni. Ha nem önmagukért, akkor értünk. Nemcsak azért, mert a világnak több művészre van szüksége, hanem mert így sokkal szórakoztatóbb.”

https://www.facebook.com/chickcorea/photos/a.85663518923/10158422599868924/?type=3

Chick Corea 1941-ben született, Boston mellett nőtt fel. Apja dzsessztrombitás volt, zongorázni és dobolni tanult gyerekkorában. A Columbia Egyetemre és a Juilliardba is járt, de hamar otthagyta az iskolát, hogy koncertezhessen.

A hatvanas évek végén kezdett együtt dolgozni Miles Daviesszel a Lost Quintetben. 1972-ben megalakította a Return to Forevert, amelyben Stanley Clarke basszusgitáros, Lenny White dobos, Bill Connors és Al Di Meola gitáros is játszott.

hatvanszor jelölték Grammy-díjra, huszonháromszor meg is kapta

(utoljára 2020-ban a 2019-es Antidote című albumért). Utolsó lemezét, a Plays címűt 2020-ban adta ki.

Chick Corea a legjobb improvizált dzsesszszólóért (Hot House) és a legjobb hangszeres zeneszerzeményért (Mozart Goes Dancing) járó Grammy-díjakkal Fotó: MTI/EPA/Paul Buck

Chick Corea a komolyzene nagy rajongója volt, Bartók Béla műveinek szeretetét rendszeresen megemlítette interjúiban. A Mikrokozmosz-darabok hatására sorozatot írt Children’s Song címmel, az Ostinato című darabot pedig Herbie Hancockkal négykezesként adták elő.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.