Elhunyt Bartók Péter, Bartók Béla kisebbik fia

Elhunyt Bartók Péter – adta hírül Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogutódja. Bartók Pétert, Bartók Béla kisebbik fiát december 7-én, az Amerikai Egyesült Államokban, életének 97. évében, álmában érte a halál. Bartók Péter 1924. július 31-én született, édesanyja Bartók Béla második felesége, Pásztory Edith volt. Egész életét édesapja életművének gondos feldolgozására és a szerzői szándék mindenekfeletti megőrzésére szánta.

Magyarságkutató Intézet – Magyar Nemzet
2020. 12. 11. 11:03
null
Bartók Péter és ifjabb Bartók Béla 1988-ban Édesapjuk koporsója mellett
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszas pereskedéssel kellett visszaszereznie az édesapja amerikai hagyatékát bitorló ügyvédektől az őt megillető kéziratokat és örökséget. Ettől kezdve minden energiáját arra fordította, hogy édesapja műveinek nyomtatott kiadásaiban a fellelhető hibákat és hiányosságokat kijavítsa, és elkészítse Bartók Béla műveinek helyes és hibátlan kiadásait. A tökéletes hangfelvételek és hanglemezek megjelentetése érdekében megalakította a Bartók Records nevű magánkiadóját, a mindmáig működő kiadó később a javított kották és könyvek kiadását is elvégezte. 1988-ban – hosszas egyeztetés után – bátyjával, ifjabb Bartók Bélával közösen hozták haza az Egyesült államokból Bartók Béla földi maradványait, és temettették el a Farkasréti temetőben, ahol most is nyugszik – írja Vásárhelyi Gábor a Magyarságkutató Intézethez eljuttatott közleményében.

Bartók Béla kisebbik fiával
Fotók: Bartók-hagyaték

Bartók Béla keresztfia Bartók Péterhez kapcsolódó személyes emlékeit is felidézi írásában:

„A két testvér, ifjabb Béla és Péter életük végéig szerető, jó kapcsolatban voltak egymással. Soha el nem felejtem, amikor 1994-ben, ifjabb Bartók Béla halála előtt két nappal Péterrel együtt álltunk Keresztapám, Béla ágya mellett, Ő megfogta mindkettőnk kezét és kicsit nyirkos szemmel, de mosolyogva azt mondta: Szeressétek egymást! Ez volt hármunk utolsó beszélgetése együtt. Péterrel még ezt követően sokszor személyesen is találkoztunk, Bartók Béla műveivel kapcsolatban pedig megszámlálhatatlan levelet váltottunk egymással. Fontos és hiteles forrás volt ő maga, hisz édesapját nemcsak személyesen ismerte, hanem egyike volt azoknak, akik a legközelebb álltak hozzá. Olyan magyar ember volt, aki, noha élete legnagyobb részét az Egyesült Államokban élte le, tökéletes és akcentus nélküli magyarsággal beszélt még halála előtt is, és olyan szavakat is magyarul mondott, melyekre mi már régen idegen szavakat használnánk. Ezzel is hű maradt édesapja hazaszeretetéhez. A Jó Isten nyugosztaljon, Péter, békében, hitem szerint ti hárman, édesapáddal és testvéreddel már találkoztatok odafenn” – emlékezik Bartók Péterre Vásárhelyi Gábor.

Bartók Péter és ifjabb Bartók Béla 1988-ban, édesapjuk koporsója mellett

Az írás teljes terjedelmében a Magyarságkutató Intézet honlapján olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.