Elhunyt Fülöp Attila, a Magyar Állami Operaház magánénekese

30 éves színpadi karrierje során több tucat emlékezetes lírai és karaktertenor-alakítás kötődik nevéhez.

Magyar Nemzet
2020. 05. 09. 18:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életének 78. évében elhunyt Fülöp Attila a Magyar Állami Operaház egykori magánénekese művészeti titkára, ügyvezető igazgatója – tájékoztatott sajtóközleményében az Operaház. Fülöp Attila 1942-ben, evangélikus lelkész családba született Szombathelyen. Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte, ahol 1966-ban villamosmérnökként diplomázott. Első munkahelye a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat volt, ahol hangmérnökként dolgozott, ezzel párhuzamosan 1965-től magánúton tanult énekelni. 1971-ben ösztöndíjasként került az Operához, majd egy évvel később magánénekes lett. A Bánk bán Ottójaként debütált, nem sokkal később énekelte Tamino szerepét A varázsfuvolában és A sevillai borbély Almaviva grófját, majd a Hunyadi Lászlóban V. Lászlót, A Rajna kincsében Frohot és később Mimét. Három évtizedes színpadi karrierje során több tucat emlékezetes lírai és karaktertenor-alakítás kötődik nevéhez. Rendkívüli muzikalitásával és jellemábrázoló képességével minden feladatot megoldott, repertoárja a preklasszikus szerepektől a kortársakig terjedt.

Fülöp Attila magánénekesi karrierje mellett előbb szakszervezeti vezetőként tevékenykedett, majd Szinetár Miklós igazgatása alatt, 1996-tól az Opera főtitkára, 2003 és 2005 között ügyvezető igazgatója lett. A közelmúltban még az Budapesti Operabarátok Egyesületének klubdélutánjait vezette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.