Elhunyt Nemcsics Antal, a színek magyar mestere

Ő találta ki a Coloroid színrendszert, a komplex színharmónia-elméletet és a színdinamikai környezetelméletet is – 92 éves korában elhunyt Nemcsics Antal.

Pataki Tamás
2019. 07. 19. 7:04
null
A festőművész 92 éves volt Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ő találta ki a Coloroid színrendszert, a komplex színharmónia-elméletet és a színdinamikai környezetelméletet is – 92 éves korában elhunyt Nemcsics Antal festőművész, akadémikus, a Budapesti Műszaki Egyetem rajzi tanszékének tanára. A hírt a Magyar Építőművészek Szövetsége közölte.

A festőművész a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzett 1950-ben, ahol Szőnyi István festőművész volt a mestere. Kezdetben tájképeket festett, üvegmozaikokat készített, 1951-től színkompozí­ciót, színdinamikát oktatott a Budapesti Műszaki Egyetemen, színtervezési munkáit mindmáig kórházakban, iskolákban és csaknem száz közterületi helyszínen, középületben is láthatjuk.

– A vérnyomásunk tud változni, a légzésszámunk emelkedni, még a gyomorsav-termelésünket is befolyásolják a színek, amik körülvesznek – állította egy interjúban, és hangsúlyozta, hogy nem mindegy, milyen színeket használunk a környezetünk kialakításakor. Nemcsics Antal ­műveit jóformán több százezer ember látja évente, anélkül, hogy tudnák, ki az alkotójuk: az M3-as metró vonalán például a Forgách utcai és Gyöngyösi utcai metrómegállónál ő jegyzi a Felszín és mély, valamint a Koloroid színtér című, az általa kitalált színrendszer szerkezeteit megidéző, geo­metrikus tűzzománc műveket, de a Liszt Ferenc repülőtér színvilága is a nevéhez kötődik.

A festőművész 92 éves volt
Fotó: Kurucz Árpád

Nemcsics Antal legutóbb 2017-ben kapott egy rangos díjat Dél-Koreában – a festői munkássága mellett egyetemi tanárként a színdinamika elméletének kidolgozásáért elsőként tüntették ki a színek kutatásával foglalkozó képzőművészeket, építészeket tömörítő Association Internationale de la Couleur szervezet nagydíjával.

A festőművészt a Kádár-korban az Ipari Minisztérium kérte fel arra, hogy készítsen egy magyar színrendszert, ám ennek ellenére szinte ellehetetlenítették a munkáját – minderről egy a Magyar Időkben 2017-ben megjelent riportban mesélt Nemcsics Antal. A Coloroid színrendszer leírását végül 1980-ban, New Yorkban tette közzé: az egyetem bejelentette a Coloroid színrendszer létrehozását, és a Nemcsics Antal arra épülő találmányait, amelyek angol, német, japán, amerikai, svájci, magyar szabadalmakat kaptak, a külföldi egyetemek pedig mindmáig használják tankönyveit. Élete során a professzor több könyvet publikált a szín, az ember és a környezet viszonyával foglalkozó új tudományról, a színdinamikáról, és ennek gyakorlati részeit is kutatta, hiszen foglalkozott a színharmónia-együttesek létrehozásával, a szín térérzet-módosító, funkciókifejező tulajdonságával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.