Elkezdődött a Budapest Fotófesztivál

David Lynch amerikai filmrendező, zenész, vizuális művész Small Stories/Kis történetek című, a Műcsarnokban nyílt kiállításával kezdődött el a 3. Budapest Fotófesztivál.

Magyar Nemzet
2019. 03. 01. 10:39
null
Türr Istvánné, III. Napóleon unokahúga leláncolt Hungáriaként látható a Nemzeti Múzeum kerítésén Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David Lynch amerikai filmrendező, zenész, vizuális művész Small Stories/Kis történetek című, a Műcsarnokban nyílt kiállításával kezdődött el a 3. Budapest Fotófesztivál. A legendás filmrendező 55 fotójából álló válogatás 2013-ban született, Közép-Európában most először állították ki, és Sandro Miller két David Lynch-portréjával együtt június 2-ig lesz látható Budapesten. Aki a Twin Peaks világát keresné a fotókiállításon, csalódni fog, ugyanis ezek a képek igen személyes „történeteket” láttatnak, melyekhez nem kínálnak semmiféle biztos kapaszkodót a művész ismert filmjei vagy festményei.

– Lynch a kreativitást magától értetődőnek és magától érthetőnek tekinti, ez nem a kiváltságosok képessége – mutatott rá Szarka Klára kurátor a tegnapi sajtótájékoztatón, ahol Szegő Györggyel, a Műcsarnok igazgatójával, Mucsy Szilvia fesztiváligazgatóval és Somosi Ritával, a fesztivál kurátorával együtt ismertették a rendezvénysorozat kiemelt programjait.

Türr Istvánné, III. Napóleon unokahúga leláncolt Hungáriaként látható a Nemzeti Múzeum kerítésén
Fotó: Bach Máté

Április 20-ig közel negyven kiállítás várja a fotóművészet iránt érdeklődőket, köztük olyan szakmai rendezvények is, mint a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban áprilisban nyíló 37. Magyar Sajtófotó Kiállítás vagy a kortárs magyar tájkép témájára épülő, Távlatok című tárlat a Kiscelli Múzeumban. A Lengyel Intézetben fotóriport mutatja be az 1918–1939 közötti Varsót, az Olasz Kultúrintézetben Egy dolgozó anya portréja címmel Marina Cavazza munkáit állítják ki és Inshallah címmel Michele Borzoni képeit a Közel-Keleten élő keresztény közösségek életéről. A Francia Intézettel közös szervezésben Gilles Roudiere egy-egy ország sajátos portréját tükröző képeiből nyílik tárlat a Budapest Projekt Galériában, majd a portugál táj és az Amazonas vidékét is megidézi egy-egy fotóválogatás.

Sajátos főhajtás Szarka Klára kezdeményezése: Fiala Gábort, Herendi Pétert és Kerekes Emőkét arra kérte, Kányádi Sándor verseiből inspirálódva fényképezzenek – munkájuk eredményét március 7-től a Petőfi Irodalmi Múzeumban láthatja a közönség.

A Magyar Nemzeti Múzeum a fotófesztivál apropóján a lassan végéhez közeledő farsangi időszakra reflektál: Maskarában címmel a Múzeumkert kerítésén látható az a kiállítás, amely a Történeti Fényképtár gyűjteményéből olyan képeket visz a közönség elé, amelyen jelmezbe öltözött ismert emberek láthatók, köztük Apponyi Albert gróf Don Quijoteként 1868-ban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.