Élményszerű ismeretterjesztő séták

Turisztikai célponttá tenné a város leglátványosabb sírkertjét a Nemzeti Örökségvédő Intézet, ebből a célból applikációt hozott létre. A FiumeiGuide lehetővé teszi, hogy bármikor is érkezik a temetőbe egy látogató, sajátos idegenvezetésben legyen része. Egyelőre száz látnivalóval és csak androidos telefonon érhető el az alkalmazás, de az intézet tervezi a fejlesztést.

Szilléry Éva
2020. 06. 09. 10:24
null
Az alkalmazás csak androidos telefonon érhető el Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelt kulturális és idegenforgalmi célponttá tennék a Fiumei úti sírkertet, a hatvan hektáros, ősfás kertet a város szívében, amely nemzeti emlékhely is. Bemutatása a múlt sajátos felelevenítése, páratlan misztikum, így interaktív történelemkönyvvé tehető egykor volt nagyságaink bemutatásával.

A legnevezetesebb parcellák mellett több jelentős személy – Batthyá­ny Lajos, Deák Ferenc, Kossuth Lajos – síremléke is megtalálható az eddig száz nevezetességet felvonultató alkalmazásban, de fontos emlékművek – mint a nemrég felavatott első világháborús emlékmű, a külön pavilonban kiállított Apponyi-hintó vagy a részben megújult kettős árkádsor – is megismerhető.

A Nemzeti Örökségvédő Intézet négy éve dolgozik a FiumeiGuide applikáció bevezetésén, amelynek első fejezetét mutatták be tegnapi sajtótájékoztatójukon. Radnainé Fogarasi Katalin, az intézet vezérigazgatója kiemelte, hogy nemzetközi szinten is különleges sajátosságai vannak a kertnek. – Hasonlóan az Arlingtoni Nemzeti Temetőhöz, a londoni Westminster Abbey és Highgate Cementeryhez, a Fiumei úti sírkert is kihagyhatatlan célpontja lehet a turistáknak. A legnevezetesebb parcellák mellett számos jelentős személy síremléke is megtalálható az alkalmazásban, közöttük van Ady Endre, Arany János, Jókai Mór, József Attila és Munkácsy Mihály nyughelye.

Az alkalmazás csak androidos telefonon érhető el
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az applikáció segítségével könnyen odatalálhatunk az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma, és a Titanic katasztrófájának túlélőit mentő orvos, Lengyel Árpád vagy a kommunista Budapesten talpalatnyi Párizst teremtő divatkreátor, Rotschild Klára síremlékéhez is.

Nemcsak applikációt fejlesztett az intézet, hanem megújult honlapján online sétákra invitál: a Sírkerti séták menüpont alatt tematikus utakat tehetnek azok, akiknek nincs módjuk ellátogatni a temetőbe. Elsőként a 110 éve született Mikszáth Kálmán szemén keresztül láthatjuk a boldog békeidők Magyarországának meghatározó alakjait, illusztrálva az író kortársairól készített szórakoztató grafikáival.

Megelevenedik Magyarország első polgári származású miniszterelnöke, Wekerle Sándor vagy a kultúrpolitikus Pulszky Ferenc, aki bált adott a Magyar Nemzeti Múzeumban, és találkozunk Deák Ferenccel, az államférfival.

A top 100-as szubjektív válogatás folyamatos fejlesztésével az intézet munkatársai hisznek abban, hogy világszinten egyedülálló szolgáltatást nyújtanak a látogatóknak, és – hasonlóan a Budapest számos kerületében hagyománnyá tett történelmi sétákhoz – a sírkert is az élményszerű ismeretterjesztés eszköze lesz.

Az applikáció fejlesztésére a Miniszterelnökség nyújtott hatmillió forint forrást a nemzeti emlékhelyek fenntartható használatát segítő tavaly kiírt pályázatból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.