Először mutatkozik be Erdélyben a Magyar Művészeti Akadémia

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagjai alkotásainak legjavát vitte el a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK) megrendezett Transzmisszió című tárlatra, amelyen a magyarországi anyagot erdélyi művészek munkáival egészítették ki.

2019. 10. 12. 22:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárlat péntek esti megnyitójáról a Kovászna Megyei Önkormányzat sajtóosztálya számolt be az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében. A kiállításmegnyitó egyben a tizedik Székelyföldi Napok nyitánya is volt.

Vécsi Nagy Zoltán, az EMŰK vezetője köszöntőjében kitért arra, hogy az erdélyi magyar képzőművészetben máig él a „sajátosan erdélyi lelkületű” művek alkotásának eszménye. Ezért is dicséretesnek tartotta, hogy az MMA a határokon kívülre rekedt művészeket is felveszi soraiba. Ezzel – a műkritikus szerint – azt sugallja, hogy nagyra becsüli a nemzeti művészet lelkületeinek sajátosságait, „nyelvi párhuzammal élve, nyelvjárásainak ízét, zamatát, egyedi körülményeiből születő kivételes értékeit”.

Vécsi Nagy Zoltán szerint a Transzmisszió című kiállítással az MMA egy művészeti párbeszédet hívott létre, amely bemutatja, hogy a magyar képzőművészet képes közösségi erővé koncentrálni a szellemi energiákat.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke köszöntőjében Barabási Albert-László hálózatkutatót idézve jelentette ki: a Székelyföld előtt álló igazi kihívás az, hogy fenn tudja-e tartani egyediségét, vagy beolvad a globalizációba. A politikus szerint az a legfontosabb kérdés, hogy egyszerre tudunk-e digitálisak, és hagyományőrzők lenni. „Nekünk nem egy Szilícium völggyé kell válnunk, hanem Székelyföld egyediségét kell megőriznünk. Ehhez kell társítani mindazt, amit a 21. század biztosít” – tette hozzá.

Kelemen Hunor köszönetet mondott a három székelyföldi megye jelenlegi és valamikor vezetőinek, akik ezzel Székelyföldi Napokkal is bizonyították, hogy tudják, hogyan kell Székelyföldnek közös identitást adni.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke arról beszélt, hogy fontos érteni egymás nyelvét. Kucsera Tamás Gergelynek, a Művészeti Akadémia főtitkárának megfogalmazására utalt, mely szerint ez a kiállítás megmutatja, hogy a magyarországi és az erdélyi művészek száz év szétszakítottság után is értik egymás képzőművészeti nyelvét.

A MMA Képzőművészeti Tagozata és a sepsiszentgyörgyi EMŰK által szervezett Transzmisszió kiállítás Jovián György és Vécsi Nagy Zoltán szakmai irányításával jött létre. A kiállítás november 22-ig tekinthető meg.

A Székelyföld Napok rendezvénysorozatot a székelyföldet is magába foglaló három megye önkormányzata, a megyék kulturális intézményei szervezik civilek bevonásával. A rendezvénysorozat keretében október 10-20. között, több mint kétszáz programot tartanak. Ezekről a www.szekelyfoldnapok.ro honlapon nyújtanak részletes tájékoztatást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.