Épül a Vasutas-ház tetőzete

A hat évvel ezelőtt tűzben leégett Kodály köröndi műemlék tetőszerkezetének építése zavartalanul halad. Úgy néz ki, a koronavírus-járvány miatt sem áll le az építkezés, így a tervek szerint jövőre eredeti fényében csodálhatjuk meg a Kauser József tervezte ingatlant.

Szilléry Éva
2020. 04. 15. 7:04
null
A járvány ideje alatt is tart a 2014-ben leégett bérpalota helyreállítása Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezekben a napokban, amikor a legtöbb fejlesztés leállt a járvány miatt vagy legalábbis lelassult, jó látni, hogy van egy épület a város szívében, amely közel öt évet ideiglenes tetővel vészelt át, most azonban napról napra bontakozik ki eredeti formája. Nyáron lesz hat éve, hogy az Andrássy út 83–85. szám alatti műemlék leégett. Azóta követjük nyomon az épület sorsát, úgy is mint egyedileg védett épületet, de mint az Andrássy út világörökségi pufferzónájának részét is.

A tűzeset után kiürített bérház teljes felújítása tavaly kezdődött meg, a beruházó, a Körönd Koncepció Kft. végezteti az átalakításokat.

Ottjártunkkor feltűnő volt a változás: a tetőszerkezeten dolgoztak a mesteremberek, a megújult homlokzatot is örömmel nyugtáztuk. Haszmann Gábor ügyvezető igazgató a Magyar Nemzet érdeklődésére arról beszélt, hogy prioritást élvez a tetőszerkezet visszaépítése. „Minden erőnket használva a nyár közepéig szeretnénk befejezni a tetőzetet. Emellett a belső és a külső homlokzatok felújítása és a harmadik emeleti, valamint a tetőtéri lakások szerkezetének építése zajlik jelenleg” – mondta az ügyvezető, hozzátéve, hogy az ő munkájukat sem könnyíti meg a járvány okozta leállás, de úgy látja, tartani lehet a vállalt határidőt, vagyis 2021 tavaszáig adják majd át az épületet.

A járvány ideje alatt is tart a 2014-ben leégett bérpalota helyreállítása
Fotó: Kurucz Árpád

Ismert, hogy 2014 júliusában a szóban forgó műemlék épület harmadik emelete kigyulladt, a harmadik szint és a tetőtér teljesen megsemmisült. Mivel a ház életveszélyessé vált, a 92 lakásos komplexumból minden lakónak ki kellett költöznie, Terézváros önkormányzata bérletidíj-támogatással biztosított átmeneti otthont azoknak, akik erre benyújtották az igényüket. A ház lakhatási tilalmát 2016 decemberében oldották fel. Érdekesség, hogy százhúsz éves története alatt egyszer már leégett az ingatlan: egyes folyóiratok számoltak be arról, hogy 1929-ben tűz pusztította a tetőszerkezetet.

Az épületet Kauser József tervezte, ez az úgynevezett Vasutas-ház, amely 1885 óta ékesíti a sugárutat, de egyben a négy körcikkelyre osztott körönd kiemelkedő építészeti öröksége. A szakemberek, műemlékvédők az előkertes, cour d’honneur -ös (díszudvaros) négy lakóház közül a neoreneszánsz Vasutas-házat emelik ki, annak tornyos tetőzete, valamint a manzárdablakos sziluett­je miatt. De maga a tér is páratlan gyöngyszem az Andrássy úton, amelynek a teljes felújítására korábban születtek már tervek, de azok fiókban maradtak.

A vegyes tulajdoni viszonyok sem segítették a befektetőket, hiszen a négy köröndi épület háromféle tulajdonosi struktúrában működik: a már megújult Kodály-ház és a Vasutas-ház jelentős önkormányzati tulajdonhányadú társasházak, felújítási alapjuk pedig aligha elegendő teljes körű rekonstrukcióra, nem beszélve a műemléki megújítást igénylő befektetés költségeiről. Szívesen látnánk a restau­rált homlokzatát a szóban forgó épülő ingatlannal szemközti Székely Bertalan-sgraffitóval ékesített háznak is, de ez az épület állami tulajdon, a vele egy félkört záró Andrássy út 92–94. pedig teljes egészében társasház, tehát magántulajdon.

A befektetői érdek pedig értelemszerűen az, hogy az ingatlanok egyharmadát felújítás után magasabb négyzetméteráron értékesíteni tudja, a Vasutas-házban a harmadik emeleti kilenc lakást szerezte meg a befektető. Ezek a harmadik emeleti albetétek voltak azok, amelyeket teljes egészében újjá kell építeni. Ha minden jól halad, akkor egy félig felújított teret látunk majd a köröndből, és továbbra is nagy kérdés, hogy miként menthető meg a másik oldalon pusztuló két műemlék épület.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.