Erőss István a Magyar Képzőművészeti Egyetem új rektora

Augusztus 1-jével megkezdte munkáját Erőss István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem új rektora, aki Radák Esztert váltja mandátumának lejártával a rektori székben. Az új vezető az egyetem nemzetközi elismertségének növelését tűzte ki célul – tudatta közleményében az intézmény.

Magyar Nemzet
2021. 08. 02. 13:45
null
Jelentős kapcsolati hálójának segítségével Erőss István a Képző nemzetközi újrapozícionálását tervezi. Fotó: MKE Forrás: Magyar Képzőművészeti Egyetem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írják, Áder János köztársasági elnök az egyetem szenátusának jelölése alapján a fenntartóval egyetértésben nevezte ki Erőss István egyetemi tanárt az intézmény élére. Megbízatása 2021. augusztus 1-jétől 2026. július 31-ig terjed.

Jelentős kapcsolati hálójának segítségével Erőss István a Képző nemzetközi újrapozicionálását tervezi
Forrás: Magyar Képzőművészeti Egyetem

„Az MKE állandó résztvevője, sőt kezdeményezője kell hogy legyen országos jelentőségű kiállításoknak éppúgy, mint külföldön megrendezendő reprezentatív kortárs magyar tárlatoknak. Az egyetem nagyszámú európai kapcsolatait bővíteni kell Európán kívüli kapcsolatokkal, melyek az oktatás nemzetköziesítésének előnyei mellett kiállítási lehetőségeket is generálnak, ami az egyetem nemzetközi presztízsét és a magyar kultúra széles körű elismerését egyaránt növelni tudja. A fenntartó középtávú stratégiájában megfogalmazott fokozatváltást ennek a küldetéstudatnak a jegyében kell a Magyar Képzőművészeti Egyetemnek folytatnia, a jelenlegi magas szintű oktatás fenntartása, fejlesztése mellett valósítva meg stratégiáját” – idézi a közlemény az új rektor szavait.

Radák Eszter vezetése alatt az egyetem a római, a rigai és a drezdai művészeti akadémiákkal együttműködve létrehozta az EU4ART európai egyetemi szövetséget, számos kutatási projektet indított, valamint sikeresen megújította az intézmény akkreditációját. A leköszönő rektor mandátuma lejártával továbbra is az egyetem oktatójaként dolgozik tovább a magyar képzőművészeti oktatás legkiválóbb színvonalú megvalósításáért – derül ki a közleményből.

A Képző új rektora

Erőss István az MKE jogelőd intézményében, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzett 1995-ben, szakmai kapcsolata az egyetemmel azonban tanulmányait követően is megmaradt. Hallgatóként, majd művészként és oktatóként is több külföldi intézményben járt és alakított ki szakmai kapcsolatokat. 2008-tól az egri Eszterházy Károly Egyetemen tanszékvezetőként és intézetigazgatóként tevékenykedett, 2013–14-ben vendégprofesszorként tanított a Tajvani Nemzeti Művészeti Egyetemen. Egerben az ott töltött több mint tíz év alatt a javarészt a rajztanárképzés hagyományain nyugvó oktatási tradíciót kellett átalakítania korszerű, dinamikus, frissebb szemléletű művészetoktatási programmá, de a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektetett az intézmény nemzetközi kapcsolatrendszerének kialakítására is.

Erőss István művészi tevékenységét 1994-ben Stúdió Díjjal, 1995-ben Barcsay-díjjal, 2012-ben pedig Munkácsy-díjjal ismerték el. Oktatói munkájának elismeréseként 2013-ban az MTA Mestertanár aranyérmet adományozott neki, a koreai Ichon városától pedig díszpolgári címet kapott.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.