„Erőss Zsolt végtelen kitartásra, elszántságra tanít bennünket”

– Az Erőss Zsolt halála utáni eseményeket elsősorban a felesége szemszögéből mutatja be Csoma Sándor Mélységek és magasságok munkacímű mozifilmje – mondta lapunknak a hegymászót alakító Trill Zsolt. A Jászai Mari-díjas színművész azt is elárulta, mire tanít bennünket Erőss Zsolt.

2021. 05. 06. 6:44
null
Magasságok és mélységek forgatás werk Pál Emőke és Trill Zsolt Fotó: HEKLI ANDREA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magasságok és mélységek munkacímmel készülő alkotás megtörtént eseményeket dolgoz fel: bizonyára sokan emlékeznek rá, amikor Erőss Zsolt hegymászó eltűnt, és feleségére, Sterczer Hildára irányult a figyelem. A film a két kisgyerekkel magára maradt özvegy drámáját, gyászfeldolgozási folyamatát, valamint a házaspár különleges kapcsolatát mutatja be emlékképek formájában.

– Az alkotás középpontjában valójában a hegymászóhoz közeli emberek – a felesége, a szülei és a társai – állnak. Erőss Zsolt csupán visszaemlékezések formájában jelenik meg – mutatott rá Trill Zsolt, a Nemzeti Színház színésze, akitől azt is megtudtuk, hogy amikor egy korábbi filmforgatás alkalmával együtt dolgozott Csoma Sándorral,

a rendező megjegyezte, hogy mennyire hasonlít a hegymászóra.

– Ám azt gondolom, a női karakter sokkal fontosabb, sokkal jobban érdekli a rendezőt, hiszen vele keveset foglalkozunk – hangsúlyozta a színész. A Sterczer Hildáról szóló film munkálatai április végén kezdődtek. A Nemzeti Filmintézet Inkubátor-programjának támogatásával készülő alkotás női főszereplője az erdélyi származású Pál Emőke.

Trill Zsolt a szerepre való felkészülésről elmondta, hogy bár személyesen nem ismerte Erőss Zsoltot, de sokat olvasott róla, folyamatosan követte a róla szóló híreket. Emellett beszélgetett a rendezővel és Erőss feleségével is találkozott.

A színész úgy véli, hogy az erdélyi születésű Erőss Zsolt olyan dolgokat vitt véghez, ami mindannyiunkat gyarapít határon innen és túl, hiszen közös magyarsághoz tartozunk.

– Erőss Zsolt végtelen kitartásra, elszántságra tanít bennünket, mert a nehéz anyagi és egyéb körülmények ellenére nekivágott a csúcsoknak. Nekünk, egyszerű embereknek fogalmunk sincs arról, hogy mit jelent véghezvinni azt az álmot, ami fizikailag és mentálisan iszonyatosan megterhelő – fogalmazott Trill Zsolt.

A Casting című rendezéséért a Magyar Filmkritikusok és a Magyar Filmakadémia által is az év legjobb rövidfilmje címével elismert, Sára Sándor-díjas Csoma Sándor a Nemzeti Filmintézet Inkubátor-programjában készíti első mozifilmjét. Hogy minél hitelesebben tudja ábrázolni a hegymászók világát, a forgatókönyvet is jegyző rendező saját tapasztalatokat is gyűjtött a felkészülés során, amikor a Mount Everest alaptáborába, 5300 méter magasra mászott Nepálban. Bár a cselekmény hegymászók körében játszódik, és néhány valóban látványos, az osztrák Alpokban felvett jelenetre is számíthatunk, a Magasságok és mélységek mégsem sportfilm, sokkal inkább érzelmi folyamatokat bemutató dráma, ami a gyászfeldolgozás mellett a médianyomás negatív hatásairól is szól.

Pál Emőke Sterczer Hilda és Trill Zsolt Erőss Zsolt szerepében
Fotó: Juno11 Pictures / Hekli Andrea

Szentendrén kezdték a forgatást, majd néhány, az igéző szépségű Dömörkapu-erdőben, Tóth Levente operatőr által felvett külső jelenettel folytatták. Noha az első napon a munkát jégeső nehezítette, a folytatásban már minden a legnagyobb rendben ment. Trill Zsolt azt is elárulta, hogy a következő hetekben a stáb a Ferihegyi repülőtéren és több budapesti helyszínen is forgat, hogy aztán ősszel Ausztriában folytassák a munkát. – Néhány napot 3000 méter magasban forgatunk majd, s drukkolok, hogy a stáb női tagjai bírják az ezzel járó megpróbáltatásokat – mondta a színész.

A következő hetekben több budapesti helyszínen is forgatnak Fotó: Juno11 Pictures / Hekli Andrea

Csoma Sándor rendező a lapunkhoz eljuttatott közleményben úgy fogalmazott: nagy megtiszteltetés neki, hogy egy ilyen fontos és érzékeny témával foglalkozhat, amelynek viszonylag kevés feldolgozása létezik a magyar filmtörténetben. Mint mondta, a gyászfeldolgozás hiteles bemutatása komplex és nagy precizitást igénylő feladat, de szerencsére a stáb tehetséges és lelkes emberekből verbuválódott, a színészekben pedig csodálatos alkotótársakra lelt, ami nagyban megkönnyíti és el is mélyíti a munkát.

A Magasságok és mélységek a Juno11 Pictures gyártásában, a Sparks Camera & Lighting koprodukciójában készül, producerei Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.