Éva története Instagramon

2019. 05. 08. 9:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Instagramon mutatták be a tizenhárom éves korában Auschwitzban megölt magyar zsidó kislány naplóját. Heyman Éva történetét nem véletlenül a fiatal generáció egyik legkedveltebb platformján keltették életre, a cél ugyanis az volt, hogy a mai tizenévesek egy személyes történeten keresztül ismerjék meg az egykori tragédiát. A lány három és fél hónapon át vezetett naplót 1944-ben Nagyváradon a májusi deportálásáig. Édesanyja túlélte a háborút, és több mint ötven évvel ezelőtt könyv formában kiadta gyermeke írását, amely azóta feledésbe merült.

A nem mindennapi vállalkozásban több mint négyszáz fős alkotói gárda vett részt. Az @eva.stories néven elérhető fiók megeleveníti a fiatal lánnyal 1944-ben Magyarországon történteket: a néző rövid videókon keresztül megismerheti a lány családját, ­barátait, szerelmét, félelmeit, valamint végigkövetheti az utolsó hónapjait, beleértve a megkülönböztető intézkedéseket, a gettóba zárását, egészen az Ausch­witzba tartó vonatra tereléséig.

– Naplójában Éva elmesélte az álmát is, hogy Londonba költözzön, és ott fotóriporter legyen. Segíteni akartunk, hogy álma valóra váljon, de kamera helyett egy okostelefont adtunk neki, történetét az újságok helyett az Instagramon publikáltuk – fogalmazott Mati Kochávi, a projekt finanszírozója.

A megölt lány fiktív fiókját sokan tiszteletlenségnek tartották, ám az oldal sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy több mint másfél millió követője van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.