Farkas Árpád költőt tüntették ki a Gábor Áron-díjjal

A 76 éves Farkas Árpád üzenetében leszögezte, hogy politikai pártoktól nem kíván díjakat, a szakmai és a közösség köréből érkező elismeréseket viszont értékeli, az SZNT pedig nem párt.

Pataki
2020. 11. 27. 18:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átadta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) csütörtökön a Gábor Áron-díjat Farkas Árpád Kossuth-díjas költőnek, írónak. A kitüntetett a székelység közérzetének hiteles irodalmi megjelenítéséért, az egyetemes magyar irodalmon belüli székely irodalom távlatnyitó műveléséért, a székely nemzettudat megerősítéséért, irodalmi és közéleti munkásságának elismeréseként kapta a díjat – írta a Krónika című erdélyi lap.

A Háromszék napilap szerkesztőbizottsága elnökének egészségi állapota miatt az elismerést (amelyet eredetileg márciusban terveztek átadni, a koronavírus-járvány miatt azonban halasztani kellett az eseményt) a díjazott lánya, Farkas Réka újságíró vette át Izsák Balázstól. A 76 éves Farkas Árpád üzenetében leszögezte, politikai pártoktól nem kíván díjakat, a szakmai és a közösség köréből érkező elismeréseket viszont értékeli, az SZNT pedig nem párt.

A költő, író közölte, a szervezetet mindig nagyra becsülte, és figyelemmel kísérte tevékenységét, hozzátette ugyanakkor: élete és munkássága folyamatos ellenszélben történt, és ugyanez jellemző az SZNT-re is. A díjazottról írt laudációjában Csinta Samu újságíró feltette a kérdést: vajon feltétlenül kereknek kellene-e lennie a költő több mint ötven éve kezdődött pályafutásáról alkotott képnek? Szerinte legfeljebb annyira, amennyire egy emberi élet az lehet. „Amennyire hibátlan lehet az alkotói pálya íve. Amilyen mértékben befejezett egy vers, egy írásmű, egy életmű, miközben a valóság újabb és újabb provokációkkal ostromolja a közéleti felelősséggel megáldott-megvert alkotó embert” – hangzott a Gábor Áron-díjban részesült Farkas Árpádról szóló méltatásban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.