Féktelen karneváli hangulat a Góbé új dalában

A Góbé csavaros népi popzenéjén most ismét csavart egyet, és a szatmári csárdást riói köntösbe bújtatva megírta a Chikóst, amely egy életigenlő, táncos szám, latinos hangszerelésben. A zeneszámot karneváli hangulat és szabadságvágy, dalos télűzés jellemzi a farsangolás idején.

Magyar Nemzet
2021. 02. 24. 13:30
null
Góbé Zenekar Fotó: SOMOGYI LAJOS Forrás: Góbé Zenekar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Góbé az elmúlt közel másfél évtized alatt bejárta az egész Kárpát-medencét és fél Európát, jókedvet csempészve mindenhova, ahol megfordultak. A zenekar egyedi módon ápolja a népzenei hagyományokat és emeli be mellé korunk zenéit és témáit. Így született a tavaly megújult felállás első új dala, a másnapos házibuli hangulatát idéző, klipes Én is voltam és a most megjelenő Chikós is, amelybe ezúttal némi latinos hangzás vegyült.

Forrás: Góbé Zenekar

A dalszövegvideóval megjelenő számról a zenekar elmondta: „Két pásztor utolsó estéje a sorozás előtt, akik még utoljára a maguk uraként, felszabadultan táncolnak, mulatnak egyet. Viva la vida – a kitörés, életigenlés, szabadságvágy jelenik meg a dalban, ezért is választottuk ezúttal a könnyed, dinamikus latinos stílust. A clave hangszer és ritmus folyamatos mantrázással helyez egyfajta táncos kedvű transzállapotba, a hegedű és cimbalom hullámzó párbeszéde alatt a dob, bőgő és brácsa keveri a masszív, magába húzó salsa, bossa nova, montuno örvényt.”

https://youtu.be/m8iqjyi3JVY

A Chikós alapötlete még 2018-ban pattant ki Rigó Marci, a csapat hegedűsének fejéből: „Még a Zeng felvétele idején a La Garden Stúdió udvarán kávézgatva magamban nótázgattam kedvenc szatmári csárdásaimat, amikor bevillant, hogy milyen jól állna a Feketegyűrűfának ez a riói köntös, és amúgy sem próbálkozott a zenekar még a latin amerikai népek zenéjével. A kávé után persze folytattam a munkát, és az ötlet feledésbe merült. Tavaly nyáron aztán Somogyfajszon, a Mediawawe alkotótábor során volt szerencsénk részt venni a bandával egy fantasztikus dél-amerikai zenész, Juancho Herrera előadásán, és mivel másnap magunk is munkába fogtunk, bevillant ez a pécsi emlék. Később kiderült, hogy nem én vagyok az első a zenekarból, akinek bevillant ez az érzet, Egervári Matyi már évekkel az egész előtt játszogatta a Gyertek fiúkat bossában, így fonódott össze a két nóta egy egésszé.”

Fotó: Góbé Zenekar

Bár a Góbé tagjai alig várják, hogy ismét a színpadokon hasíthassanak és élőben is játszhassák az új számokat, addig is igyekeznek kihasználni a mostani időszakot, és dalműhelyükben jelenleg is friss számokon dolgoznak, így a közeljövőben is várhatunk újdonságokat a csapattól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.