Félbemaradt zongoraszonáták

Gőz József Miklós
2020. 04. 17. 15:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félbe maradt Beethoven összes zongoraszonátája. Hála Istennek, nem a 250 éve született nagy német mester munkája során szakadt meg, maradt félbe a remekmű sorozat. Ő annak a rendje és módja szerint befejezte a darabokat. Most arról a sorozatról szólok, amelyet tavaly indított el Fenyő Gusztáv zongoraművész a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának előadótermében.

Elöljáróban valamit a zongoraművészről, aki távoli rokonságban áll Joachim Józseffel a 19. század kiváló magyar hegedűművészével. 1950-ben Montevideóban született. Már tizenéves korában megnyerte az ausztrál rádió zenei versenyét, Liszt Esz-dúr zongoraversenyével. Ez után Londonban, majd Budapesten a Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult, itt Kadosa Pál és Tátrai Vilmos tanítványaként. A világ számos helyén adott hangversenyt, végül Skóciában telepedett le. Már ott is lejátszotta Beethoven 32 zongoraszonátáját, de 1999-ben Chopin zongoradarabjait és Sosztakovics 24 prelúdium és fugáját is. 2014-ben mesterkurzust tartott Debrecenben az egyetem Zeneművészeti Karán. Azóta is jó a kapcsolat az egyetemmel és a várossal. Az együttműködés keretében 2019-ben elkezdte Beethoven összes zongoraszonátájának lejátszását.

A nyolc részre tervezett sorozat jó egy évvel ezelőtt annak rendje és módja szerint el is kezdődött. Maga az előadó állította össze az egyes hangversenyek műsorát. Utólag elnézve kikövetkeztethető: mindegyik alkalommal szerepelt a művek között olyan, amelyet az utókor valamilyen megkülönböztető jelzővel ruházott föl. Hol a Holdfényszonáta, hol az Apassionata, hol a Patetikus vagy a Vihar. Talán azért is, hogy a hangverseny-látogató, aki csak e húzó nevekre jönne be a koncertre mást is hallhasson Beethoven nagy szonáta életművéből.

Hamar kialakult a hangversenysorozat törzsközönsége is, amely ha esett, ha fújt, mindenképpen beült a Debreceni Egyetem Zenetudományi Karának Kodály termébe, ahol a hangversenyek zajlottak. A zongoraművész is szinte családias zenehallgatásnak fogta fel előadásait. Például a ráadáson felül egy-két taktust lejátszott a következő hangverseny műsorából is.

Már dühöngött köröttünk a koronavírus járvány, amikor megtartotta idei első két hangversenyét, s azzal kelt fel a zongora elől, hogy májusban folytatjuk, ősszel pedig befejezzük a 250. évforduló megünneplését. A mondat második fele reméljük, valósággá válik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.