Felélesztik az amatőr színjátszás hagyományait

Az évad legfelemelőbb pillanatai egyikeként köszöntötte a vidéki amatőr színjátszás hagyományát újraélesztő V. Pajtaszínház programot Vidnyánszky Attila színházigazgató.

Szilléry Éva
2019. 10. 29. 17:23
null
Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évad legfelemelőbb pillanatai egyikeként köszöntötte a vidéki amatőr színjátszás hagyományát újraélesztő V. Pajtaszínház programot Vidnyánszky Attila színházigazgató (képünkön) a tegnapi sajtótájékoztatóján. A Pajtaszínház program országos szakmai napjára tizenkilenc megye településéről, többek között Kömpöcről, Pellérdről, Gádorosról, Girincsről, Királyhegyesről, Bősárkányból és Mányról érkeztek képviselők a budapesti Nemzeti Színházba.

Négy éve kezdeményezte az amatőr színjátszó körök indítását a Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Teát­rumi Társasággal együttműködve, elsősorban olyan településeken, amelyeken a projekt indulásáig nem volt színjátszó köri tevékenység, azonban lakosai és közösségei részéről érdeklődés mutatkozott az ilyenfajta művészeti tevékenység folytatására.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a Pajtaszínház munkája nagyon fontos a települések életében. – Ötödik éve sikeres közösségépítés valósul meg a műkedvelő társulatok körében, amelyet a jövőben is szeretnénk támogatni. Ezeket a közösségeket a színházművészet szeretete és továbbadása teremti meg és táplálja a továbbiakban – fogalmazott az államtitkár.

A hit mozgatja a Pajtaszínház programot – állapította meg Vidnyánszky Attila –, amely az egyénekre szaggatott világban közösséget tud teremteni. A legszebb ünnepek közé tartoznak a Nemzetiben a Pajtaszínház legjobb előadásai, mert életigenléssel vannak tele.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője kiemelte, hogy a közművelődés 2012 óta megújult, nemzetközi szinten is egyedülálló, mert nincs máshol olyan államilag támogatott kezdeményezés, amely az amatőr színészek fejlődését professzio­nális rendezőkkel, mentorokkal segítené országosan. Mint mondta, az elmúlt négy év munkája mentén közel száz olyan településről tudnak, amelyben a program után is tartanak előadásokat a Pajtaszínház szellemében. A bevont települések színjátszó csoportjai – akárcsak a kezdetek óta – az év során megszülető előadásokkal 2020. január végén, a magyar kultúra napja előtt tisztelegve a Nemzeti Színház stúdiószínpadain mutatkoznak be a pajtaszínházi szemlén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.