Fény és sötétség tánca – Gergye Krisztián új szólóestje Kőszegen

Ahol a sötétség címmel mutatja be Gergye Krisztián július 29-én Kőszegen új szólóestjét, amely a fény és a sötétség táncát vetíti a nézők elé.

2020. 07. 26. 13:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a Gergye Krisztián Társulat közleményében felidézik, a koreográfus a Kőszegi Várszínházban először mutatkozott be képzőművészként is a nagyközönségnek, és Levitációk című tárlatához kapcsolódóan készít Ahol a sötétség címmel új szólót, amely egy festmény alapján készülő térinstalláció.

Az előadás kiindulópontja egy valóságos épület. Gergye Krisztián és Tifusz Péter díszlettervező a valós tér absztrahált, festett kétdimenziós képmását emelik térbe, egy térinstalláció által.

„Ezt az épületet valahogy úgy látom, mint valaminek, valami sötétnek, valami emberen túlinak, de mégis nagyon emberinek a rejtekhelyét. Mintha a fény elől a sötétség ide menekülhetne” – idézi a közlemény az alkotót, aki szerint a bibliai fény és sötétség viszonya is felismerhető, de ebben a térben, ezek a fogalmak megszabadulhatnak a pozitív és negatív előjelektől. „Ha ebbe a térbe beléphetek, és 'táncolhatok', létezhetek, talán bennem rejlő titkokat is felfedezhetek” – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy ezáltal a nézők is érzeteket nyerhetnek az emberi és az emberfeletti fogalmakról.

Gergye Krisztián elárulta: mindig is foglalkoztatták a képzőművészeti alkotásokban rejlő mögöttes tartalmak, koreográfiáiban gyakran indul ki sűrű mondanivalójú képekből. A két terület párhuzamosan jelenik meg művészetében, a színpadképet is legtöbbször egyfajta festményként képzeli el, amely képes elemelni a látottakat és tágabb asszociációs kereteket megnyitni a nézők előtt.

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.