Fesztiválsikerek bemutató előtt

Izsó Zita
2019. 10. 17. 17:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők – nem egy esetben több hónappal a hivatalos bemutató előtt – a ma kezdődő 9. Mozinet Filmnapok programjában, a budapesti Puskin moziban és több vidéki városban. Az esemény nyitófilmje Bong Joon-ho Élősködők című alkotása lesz, amely az idei cannes-i nemzetközi filmfesztiválon elnyerte az Arany Pálma-díjat. A film főhőse házitanítónak jelentkezik egy gazdag cégvezető lánya mellé. Később a családja többi tagja is megpróbál közel férkőzni a gazdag családhoz, ez számos nem várt fordulatot eredményez.

A vasárnapig tartó filmnapok egyik különösen várt vetítése Az angyal című argentin film bemutatója lesz, amely Pedro Almodóvar produceri közreműködésével készült. Az angyal főszereplője, a tizenhét éves, angyali külsejű Carlos egy osztálytársával bűnbandát alapít, és egyre szörnyűbb bűncselekményeket követnek el. A film igaz történeten alapul: a „halál angyalaként” ismert bűnöző már negyvenöt éve tölti börtönbüntetését.

Látható lesz a román új hullám egyik legismertebb rendezőjének, Corneliu Porumboiunak A hegyek szigete című filmje is, a fesztivál közönsége találkozhat is a főszerepet alakító, a Napszálltából is ismert Vlad Ivanovval.

Szombaton mutatják be először Bagota Béla első nagyjátékfilmjét, a Valan – Az angyalok völgye című, feszült és szívszorító lélektani krimit, amelynek főhőse, Péter emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Minden eltűnt lányban a saját húgát, a szintén elveszett Julit látja.

Az érdeklődők megtekinthetik a berlini nemzetközi filmfesztiválon díjazott Kontroll nélkült is, amelynek főhőse egy kilencéves, szeretetéhes, nehezen kezelhető kislány, aki nem találja a helyét a szülő nélkül felnőni kénytelen gyerekek között. A forgalmazó a Mozinet filmnapok ideje alatt a Puskin moziban gyűjtést szervez a Világszép Alapítvány javára, amellyel a hazánkban élő 23 ezer gyermekvédelmi gondoskodásban élő kiskorú helyzetén igyekeznek segíteni.

A Mozinet filmnapok programjában vetítik Az első áruló című olasz maffiafilmet, a Portré a lángoló fiatal lányról és a Medvevilág Szicíliában című alkotásokat is, valamint A láthatatlanokat, amely Franciaországban az év meglepetésfilmje lett, egy nőknek fenntartott nappali melegedőről és a benne dolgozó, elhivatott szociális munkásokról szól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.