Filmgyáros a hollywoodi narancsfarmról

A száznegyvennyolc évvel ezelőtt, 1873. január 7-én született Zukor Adolf sohasem felejtette el magyar gyökereit, mindig büszke volt magyarságára.

2021. 01. 06. 19:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száznegyvennyolc évvel ezelőtt, 1873. január 7-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricsén született a világhírű filmgyártó vállalat, a Paramount Pictures alapítója, Zukor Adolf. A falusi zsidó családból származó fiú korán árva lett, így 1888-ban, mindössze tizenöt évesen nekivágott a világnak: az Amerikai Egyesült Államokba vándorolt. Eleinte prémkereskedőként dolgozott New Yorkban és Chicagóban, aztán húszévesen látott egy filmet, melyben azonnal meglátta az üzleti lehetőséget. Megvásárolta a Sarah Bernhardt főszereplésével készült Erzsébet királynő című francia film forgalmazási jogát, ezáltal hatalmas nyereségre tett szert 1912-ben.

Két évvel később Zukor már évi harminc film készítésére képes csapatot toborzott, megnyílt a Broadwayn 3500 személyes mozipalotája, a Standard. Hollywoodban kibérelte egy narancsfarm gazdasági épületét, ott rendezte be első stúdióját. Innen kerültek ki olyan legendás színészek, mint például Gary Cooper, Douglas Fairbanks, John Barrymore, Pola Negri, Gloria Swanson, Clara Bow vagy Rudolph Valentino. Így kezdődött 1916-ban a Paramount Pictures története. Életművéért 1949-ben Oscar-díjjal jutalmazták. Századik születésnapját pedig világraszóló külsőségek között ünnepelték meg. Munkásságának elismerése, hogy egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a hollywoodi hírességek sétányán. A filmgyáros, producer szép kort élt meg, 103 évesen, 1976. június 10-én hunyt el Los Angelesben.

Születésnapjáról, amelyet emléknappá nyilvánítottak, a Magyar Hollywood Tanács emlékezik meg. A szervezet lapunkhoz eljuttatott közleménye Bokor Balázst, a Magyar Hollywood Tanács elnökét idézi: Zukor Adolf a hollywoodi filmgyártás létrehozásának meghatározó alakja.

A Magyar Hollywood Tanács 2019-es közleménye, amelyben emléknappá nyilvánítja Zukor Adolf születésnapját
Fotó: Magyar Hollywood Tanács

A tanács által nemrég róla készített, Ricsétől Hollywoodig című film jól bemutatja, hogy Zukor sohasem felejtette el magyar gyökereit, mindig büszke volt magyarságára. A szervezet éppen ezért küldetésének tekinti Zukor és a többi hollywoodi magyar emlékének megőrzését. A róla elnevezett művelődési ház minden évben alkalmat kínál a megemlékezésre. Idén a járványhelyzet ezt nem teszi lehetővé, ezért a tanács, ismert filmesek részvételével, zoom-konferencián emlékezik a híres magyar stúdióalapítóra. Mint írják, a tanács kapcsolatban van Zukor Los Angelesben élő leszármazottjaival is, akik örömmel veszik, hogy rokonukat komoly figyelem övezi szülőhazájában. A tanács szakmai elismerését, az Adolph Zukor-díjat – amelyet eddig mások mellett Káel Csaba, Herendi Gábor, Rófusz Ferenc és Koltai Róbert kapott meg – 2021 tavaszán is átadják, már érkeznek az ajánlások. A tanács nagyon büszke arra, hogy sikerült Zukor nevét Magyarországon is egyre népszerűbbé tenni – összegzi a tájékoztató.

Az emléknap kapcsán számos tartalom elérhető a Magyar Hollywood Tanács Facebook-oldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.