Filmre vették a Csokonai Színház Toldi-bemutatóját

Az Arany János klasszikus művéből készült koncertszínházi előadás próbafolyamatai véget értek. A produkcióról három fogatási napon filmfelvételt készítettek a Nagyerdei Stadion halljában. Ezt a helyet egyébként a korlátozás megszűnése után valódi előadáshelyszínként fogják használni. Az elkészült filmet a színház a debreceni tankerületi központnak juttatja el, hogy a megye általános iskoláinak hatodik osztályos tanulói ily módon ismerkedhessenek meg a darabbal.

Gőz József Miklós
2020. 12. 20. 19:30
null
A Toldi előadást a Nagyerdei Stadion halljában vették fel Fotó: Máthé András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A klasszikus, örök érvényű művek sohasem szűkülnek be egyetlen értelmezési tartományba, a Csokonai Színház Toldijában a külső és belső akadályok leküzdésére és egy fejlődéstörténetre fókuszálnak. Arra, hogy a kilátástalanságból mindig akad egy lépés a fejlődés irányába. Miklós fölfedezi, hogy miben jó, s képes tenni azért, hogy ezt kihozza magából. Ugyanakkor Toldi egy legenda, főhőse az egyik legnagyobb magyar mitologikus hős. A rendező és a színészek arra tettek kísérletet, hogy ezt az emberfelettiséget emberközelivé tegyék.

A darab rendezője, Valcz Péter – első munkája ez a Csokonaiban – azt tűzte ki célul, hogy a mai gyerekek a 170 éves szöveg minden szavát, költői képét megértsék. E célt zenével, mozgással, s helyenkénti átírással szerette volna elérni. A Darvas Benedek–Ádám Rita zeneszerzőpáros és a rendező amolyan ős-színházra gondolt a zenei anyaggal kapcsolatban. A kiindulás egy tábortűz, amely mellett valaki egy gitárral üldögél és mesél. – Csakhogy nálunk öt színész (Varga Klári, Lehőcz Zsuzsa, Kránitz Richárd, Takács Dániel és Pálóczi Bencze) van és sok hangszer, de azon kívül semmi díszlet és jelmez – mondta a rendező.

A Csokonai Színház Toldi-előadását a Nagyerdei Stadion halljában vették fel
Fotó: Máthé András

– Csak fantázia és játék. A zene olyan természetességgel kapcsolódik a történethez, akár egy hangsúly vagy testtartás. Sokféleképpen és sokféle stílusban. Utóbbit a tartalomhoz illesztjük. A bika elfogása kőkemény metál, a farkaskaland rock, a falusi készülődés naiv kánon. S ezzel összhangban változik a játékstílus is. A műfaj itt nem szab korlátokat, így meséli el ebben az előadásban egy együttes, az Ilosvai Band.

Mindezek miatt és érdekében a szereplőket nemcsak ének, hanem hangszeres ismeret alapján választották ki. Lehőcz Zsuzsa szerint fontos, hogy Toldi igazi mai hős legyen, olyan figura, akiért rajongani lehet. – Így került az Arany-féle történet síkja mellé egy zenekar története, hogy ilyen módon a színpadi sztárság fogalma összekapcsolódjon Toldi figurájával. Mi öten, az Ilosvai Band tagjai közösen meséljük el Toldi Miklós történetét. Egy ekkora kaliberű hőshöz mindannyiunkra szükség van. Mindegyikünkben lakozik egy kicsi Toldiból. Ha ezt összerakjuk, megszülethet az a gigantikus hős, akiről ez a történet szól.

Varga Klári szerint azért volt érzékeny és különleges az előadás próbafolyamata, mert a mozgás, a zene, az eredeti szöveg és az abból induló interakciók határozzák meg a Toldi nyelvezetét. – Fontos, hogy Arany varázslatos világát megidézzük, de legalább olyan fontos, hogy ezt közel hozzuk a fiatalokhoz. Gyönyörű dalokat írt ennek a produkciónak Darvas Bence és Ádám Rita. Valcz Péter rendező pedig érti és érzi a Toldiban rejlő finom humort és a történet nagy pillanatait is – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.