Folyamatosan nyitja meg kiállítóhelyeit a Magyar Nemzeti Múzeum

Május 1-je óta egymás után nyílnak meg a Magyar Nemzeti Múzeum országos intézményi hálózatának a tagintézményei a járványügyi szabályok betartása mellett. A budapesti főépület május 11-től várja az érdeklődőket az egészségügyi és a szociális szféra dolgozóinak rekreációját szolgáló kedvezményrendszerrel.

Magyar Nemzet
2021. 05. 05. 19:33
null
Magyar Nemzeti Múzeum Forrás: MNM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A látogatók már hétvégén birtokba vehették az Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Mátyás Király Múzeumát, amely tavaly májusban nyitotta meg kapuit. A nemesvámosi Villa Romana Baláca Kiállítóhely május 4-étől fogadja a közönséget: a park, a romkert, a kőtár egy része és a fogadóépület újra megtekinthető egyének és családosok számára is, korlátozott létszám mellett. Az MNM Esztergomi Vármúzeuma és a közeli Babits Mihály Emlékház május 7-től nyit ki, és pünkösdhétfőn is várja az érdeklődőket. A MNM Vértesszőlősi Kiállítóhelye május 8-ától lesz újra látogatható a járványügyi szabályok betartása mellett, de egyelőre turistabuszokat nem fogadhatnak – közölte lapunkkal a Nemzeti Múzeum.

A nemesvámosi Villa Romana Baláca
Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

A MNM sárospataki Rákóczi Múzeuma, a nyírbátori Báthori István Múzeuma és a vajai Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye május 8-án nyit. Az MNM Rákóczi Múzeumában a Vörös-toronyba induló csoportlétszám húsz fő, kivételt jelentenek az együtt érkező, nagyobb létszámú csoportok. A múzeumpedagógiai foglalkozás előzetes regisztrációhoz kötött. Május 8-án, szombaton nyit ki a balassagyarmati Palóc Ház, a közeli Palóc Múzeum viszont csak május 11-e, keddtől lesz látogatható.

Ugyanezen a napon nyit ki Budapesten a Nemzeti Múzeum főépülete, ahol tárlatvezetéseket és múzeumpedagógiai foglalkozásokat is igényelhetünk előzetes regisztráció útján. A kiállítások megtekintése kétórás idősávokban zajlik majd. Az épületben egyszerre kétszázötven fő tartózkodhat, ezért a múzeum előzetes, online jegyvásárlásra biztatja a látogatókat. Az intézmény ekkor indítja el a Múlt nagyjai – jelen hősei kampányát, hogy a koronavírushoz kapcsolódó első korlátozások kétéves évfordulójáig, 2022. március 11-ig, előzetes regisztráció után, a hét meghatározott napjain ingyenesen fogadja a múlt nagyjait bemutató történeti kiállításaiban a jelenkor hőseit. Egyúttal arra kérik a közönséget, hogy az erre létrehozott felületeken mondják el történeteiket, köszönjék meg a mindannyiunkért folytatott önfeláldozó munkát.

A visegrádi Mátyás Király Múzeum
Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

A kampányhoz ugyancsak kapcsolódó Semmelweis Orvostörténeti Múzeum szintén május 11-től várja az érdeklődőket, az állandó kiállítása mellett az Oktatatás, hagyomány, innováció – A Semmelweis Egyetem 250 éve című időszaki tárlattal. Emellett folytatódik az ősszel elindult Várószoba kortárs művészeti projekt. Az Arany Sas Patikamúzeum május 13-án nyílik, ezt követően csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható. Ugyancsak május 13-ától tárja ki kapuit Sárazsadányban az MNM Rákóczi Múzeumának a néprajzi kiállítása. A Pilisszentlelken található Szlovák Tájház pedig május 15-től, szombattól fogadja a kirándulókat.

A Nemzeti Múzeum munkatársai arra kérnek mindenkit, hogy fokozottan figyeljenek a járványügyi szabályok betartására és az egyes intézmények speciális kéréseire, amelyekről intézményi bontásban itt (https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/magyar-nemzeti-muzeum-folyamatosan-nyitja-meg-kiallitohelyeit) olvashatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.