Folytatódik a MÁV Zenekar online koncertsorozata

Február 18-án, 19:30 órakor élőben közvetítik Szőke Tibor Mesterbérlet sorozatuk koncertjét, Maxim Vengerov és Takács-Nagy Gábor közreműködésével a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremből. A koncert a MÁV Zenekar YouTube-csatornáján díjmentesen lesz megtekinthető.

Magyar Nemzet
2021. 02. 16. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maxim Vengerov személyében olyan hegedűművészt üdvözölhetünk, akit sokan korunk legjobb vonós hangszeres művészének tartanak. Zenekarunkhoz fűződő barátsága abban is megnyilvánul, hogy 2019 óta immár harmadszor üdvözölhetjük MÁV-koncerten. A járványhelyzet miatt elkerülhetetlen műsorváltozásnak sokan talán örülnek is, mert a hegedűverseny-irodalom egyik legnépszerűbb, gyönyörű darabját adja elő hangversenyünkön. Takács-Nagy Gábor eredetileg két jól ismert magyar művet tűzött volna műsorára, helyettük Mozart és Beethoven egy-egy szimfóniája hangzik el. Mozart életművének „leltára” 41 szimfóniát tartalmaz, ezek sorában a 35. a Haffner-szimfónia, amelyet 1782-ben komponált, abban az időben, amikor már véglegesen letelepedett Bécsben és önálló művészként élte életét. A mű mégis „visszautal” salzburgi éveire, a névadó, Haffner ugyanis a város polgármestere volt. Az ő egyik családi eseményére komponált Mozart szerenádot, ezt alakította át szimfóniává. Beethoven művének az ad különleges jelentőséget, hogy a kilenc óriásból álló sorozat első darabja, a zeneszerző első találkozása a szimfónia műfajával. Nagyszerű darab, tele eredeti ötletekkel, invencióval, még humorral is – de különösen izgalmas nekünk, mai hallgatóknak úgy hallgatni, hogy tudjuk, hová vezet az út, amelynek ez az első lépése.

Műsor:

Mozart: D-dúr („Haffner”) szimfónia, K.385

Beethoven: I. szimfónia, Op.21

Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, Op.64

Közreműködik:

Maxim Vengerov (hegedű)

Vezényel: Takács-Nagy Gábor

A hangverseny megtekinthető a zenekar Youtube-csatornáján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.