Fonogram-díjat nyert az Ötödik évszak első lemeze

Első lemezzel Fonogram-díjra jelöltnek lenni is hatalmas elismerés, ám különösen nagy öröm, ha egy zenekar első közös zenei anyaga rögtön elnyeri a rangos díjat. Az Ötödik évszak Ne rejtsd el című lemeze az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele kategóriában első lett a jelöltek között – hirdették ki szombaton, a Fonogram Nap online díjátadóján.

Magyar Nemzet
2021. 04. 26. 17:00
null
Az Ötödik évszak részéről Zimber Ferenc és Ifj Csoóri Sándor Sündi Horváth Lászlóval a Fonó igazgatójával Fotó: fono.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lemez tavaly október végén jelent meg a Fonó gondozásában, és röviddel ezután, januárban felkerült a legrangosabb nemzetközi világzenei toplistára, a huszonöt ország ötven világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján összeállított World Music Charts Europe-ra, ahol két hónapon át fent is maradt. A zenekar elnyerte a Fonó Új felfedezettje díjat is 2021 februárjában – áll a Fonó Budai Zeneház lapunkhoz elküldött közleményében. Mint írják, a Fonogram Magyar Zenei Díjjal a lemez itthon is a legnagyobb elismerést kapta igen erős mezőnyben, hiszen a jelöltek között olyan kiváló előadók új albumai szerepeltek ebben a kategóriában, mint a Besh o droM 20 jubileumi album, a Budapest Klezmer Band Gyere, táncolj velem, a Dalinda Átjárók, Meszecsinka Állj bele a mélybe és Palya Bea Élet című lemeze.

A Fonónak összesen öt kiadványa szerepelt a jelöltek között három különböző kategóriában. A fent említett, nép- és világzenei kategóriában jelölt Dalinda és Besh o droM albumok mellett a díjbizottság a Balázs Elemér Group Celebration 20&10 jubileumi albumot az év hazai dzsessz albuma vagy hangfelvétele kategóriában, míg a Cimbaliband Gipsy Fushion című lemezét az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele kategóriában ítélte jelölésre méltónak. Mivel minden évben rengeteg lemezt neveznek a kiadók a rangos díjra, már önmagában a jelöltek közé bekerülni is nagy elismerést jelent – olvasható a közleményben.

Az Ötödik évszak részéről Zimber Ferenc és Ifj. Csoóri Sándor Sündi Horváth Lászlóval, a Fonó igazgatójával. A Fonogram díjat „házhoz szállították”, így a Fonóban vette át a zenekar Fotó: Fonó

Az Ötödik évszak első albuma pozitív, játékos, népzenei hangszereléssel játszott akusztikus városi zenét ajánl, elidőzve a Budapest–Párizs kulturális tengelyen. A soknemzetiségű Kárpát-medence lírai dallamai és népköltészete József Attila, Szép Ernő, Csoóri Sándor költeményeivel egységes szövetté válnak a lemezen. A tagok, Hegedűs Máté (hegedű), Csoóri Sándor „Sündi” (brácsa, hosszúnyakú tambura, koboz, ének), Zimber Ferenc (cimbalom), Szabó Csobán Gergő (bőgő, ének) több formációban tettek már tanúbizonyságot a zene szeretetéről. A zenekar énekesnője Izabelle Caussanel sajátos zenei világával, különleges hangjával teszi le névjegyét.

A zenekar 2020-ban fellépett a WOMEX World Music Expo programjában, amelyet ebben idén online rendeztek meg, és több ezer zenei szakember követte a képernyők előtt világszerte. A Womexen így zenélt az Ötödik évszak:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=0yO57FhYmmg[/embed]

A Ne rejtsd el című album itt meghallgatható, letölthető. A lemez a Fonó webboltjában és a terjesztőknél vásárolható meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.