Friss versek, amelyek tartalommal töltik meg az ünnepi műsorokat

A kortárs magyar költők alkalmi gyermekverseiből készült hiánypótló, színes válogatást holnap este 18 órától mutatják be a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Nagy Koppány Zsolt
2020. 01. 30. 13:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindannyiunknak – akik szeretik felelős szülőnek hinni magukat, és elküldik a gyermeküket minden versenyre, hadd lássa őket az óvó néni, a tanító néni, a tanár néni, és jegyezze meg a cuki kis pofiját – vannak emlékeink a szavalóversenyekre való felkészülés első, sőt inkább nulladik pontjáról: a szavalni való vers kiválasztásáról. „Ez túl merész, gondoljuk, a zsűriben mind vonalas konzik ülnek, akik Petőfi után úri huncutságnak tartanak mindent, amit vers címszó alatt írtak”; „Ez meg túl avítt, biztos tele lesz a zsűri fiatal tanárokkal, akik Varró Danin nevelkedtek, akkor legyen Varró Dani, ő még vicces is”; „Ez túl vicces, mi van, ha komoly a zsűri és ideges lesz a humorizálástól?”; „Na ez meg túlságosan komor, a népek kacagni szeretnek, még akkor is, ha a sors különös kegyelme zsűritagnak emelte fel őket, valami vicces kéne inkább.” És így tovább a végtelenségig, aztán kiválasztunk valamit, és remegve várjuk az eredményt. Ha továbbjut a csemeténk, jöhet az újabb kör izgulás, ha nem jut tovább, lám, bebizonyosodott, én megmondtam, hogy túl vidám/szomorú/régi/új verset választottunk…

Ebben a káoszban próbál rendet vágni a Bárka folyóirat által kiírt pályázat nyomán összegyűlt verseket antológiába rendezve közreadó Békéscsabai Jókai Színház kiadványa, a Mondani-valók. Olyan verseket vártak pályázatukra, amelyek nem banalizálják az ünnepet, hanem tartalommal töltik meg őket; „mutassák meg, hogy ezek a jeles napok mitől különlegesek, mitől lehetnek kiemelten fontosak egy gyereknek is, úgy, hogy közben nemcsak a tisztelet, hanem a játék hangján is szólnak”, illetve „Nem titkolt célunk volt, hogy a születő művekkel jelentősen hozzájáruljunk az általános és középiskolai ünnepségek versanyagának felfrissítéséhez” – írja a kötet előszavában Elek Tibor és Farkas Wellmann Éva.

Hiánypótló könyv létrehozása volt tehát a szerkesztők célja, különös tekintettel az anyák napjára, a karácsonyra, a farsangra, a tanévkezdésre és -zárásra, a ballagásra, március 15-re, a pedagógusnapra, október 6. és október 23. megemlékezéseire, valamint a gyereknapra; de még a Luca-nap, a Bálint-nap, a halottak napja vagy a madarak és fák napja is belefért. A szerzők között találunk jól ismert és kevésbé ismert neveket is, de jórészt mindegyik versről elmondható, hogy komolyan veszi a feladatot, tényleg keresi az adott ünneppel kapcsolatos új megszólalási lehetőséget, és az adott keretek között be is teljesíti a célkitűzéseit. Vannak közöttük kiemelkedően eredeti versek is, Kollár Árpád „Félbevágott már­cius” című verse például ilyen. Íme pár sor ízelítőnek:

„De ha félbevágod a márciust, akkor pont a közepén / találsz egy napot, amikor mindig esik az eső, / amikor mindig süt a nap vagy fúj a szél; / és jó az esőszagban sétálni az utcán, / jó, hogy süti a nap az arcodat, és kócolja a hajad a szél – / amikor kokárdát teszel a pólóra, a pulcsira, a kabátra, / mert egyszer régen azok a fiatalok, / akik pont úgy utálták a csomós tökfőzeléket, mint te, / és nem szerették, ha piszkálják őket, / azok a lányok és fiúk egyszer kettévágták / az egész világot, és nem féltek, hogy belezuhannak – / mert az a nap, ott, a március közepén olyan, / mint amikor trambulinon ugrálsz, és egyszer csak / nem zuhansz vissza soha többé…”

Jó hír tehát ez szülőknek, pedagógusoknak: született egy könyv, amelyik egy időre – ha nem is oldja meg a szavalással kapcsolatos összes problémát, de – jelentős segítséget nyújt a megfelelő szövegek kiválasztásában.

A kortárs magyar költők alkalmi gyermekverseiből készült hiánypótló, színes válogatást holnap este 18 órától mutatják be a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az esten részt vesznek a Bárka folyóirat szerkesztői: Elek Tibor, Farkas Wellmann Éva és Lovász Andrea, az antológia néhány szerzője, a Pupa Trupa együttes a kötet verseinek megzenésítéseivel, valamint a Békéscsabai Jókai Színház színművészei.

Mondani-valók. Versek ünnepekre. Pikler Éva rajzaival. Szerkesztette: Lovász Andrea. Bárka folyóirat – Békéscsabai Jókai Színház, Békéscsaba, 2019.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.