Galiba-fesztivál a Lúdas Matyi vidámparkban

Debrecen két nagy értéke, az irodalom és a természet randevút adott egymásnak a Nagyerdőben.

Gőz József Miklós
2020. 08. 16. 22:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A debreceni virágkarnevált megelőző héten néhány korábban megszokott dolog elmarad, a karneváli hét egyik – 2012 óta működő – programpontja minden eddiginél tartalmasabb családi szórakozást ígér augusztus 16. és 20. között. A Galiba Gyermekfesztiválról van szó, amely az idén hatvanéves debreceni Lúdas Matyi vidámparkba költözött. Így a Főnix Rendezvényszervező és a Nagyerdei Kultúrpark közösen rendezi meg a családok népszerű fesztiválját.

Az intézmény – amely ma hazánk egyetlen működő vidámparkja – a Nagyerdei Kultúrpark része, a tőszomszédságában lévő állatkerttel együtt. Így semmi akadálya sem lehet annak, hogy Debrecen két nagy értéke, az irodalom és a természet randevút adjon egymásnak. Már a vidámpark neve is utal az irodalomra, de a természetre is, hiszen Fazekas Mihály polihisztor, füvészkönyvszerző, író legismertebb főhőséről nevezték el. A halhatatlan furfangos fiú szobra is ott áll a parkban. Grantner Jenő szobrászművész rendhagyó módon alumíniumból készítette még 1962-ben. A rendezvény ideje alatt ingyenesen lesz látogatható a meghosszabbított nyitvatartási idejű vidámpark.

A Galiba-fesztivál egyik legfontosabb eseménye, hogy az ide érkező családok gyermekei kis virágkocsikat díszíthetnek fel, amelyek a fő rendezvényre a virágkarneválra utalnak. Egyúttal felkészítik a fiatalokat arra, ahogy felnövekvén egyszer majd igazi virágkocsikat is díszítsenek. Az ötnapos rendezvényen a vendégek megnézhetik a Lúdas Matyi színdarab próbáit és előadását. Bejárhatják Döbrögi kastélyát is. Stílszerűen lúdbemutatót is tartanak, vad- és szelíd ludakból. A gyermekek részletekkel ismerkedhetnek meg Fekete István és Csukás István műveiből. Akik jegyet váltanak az állatkertbe, utánaeredhetnek az ezekből megismerhető állatoknak, s a füvészkönyvben leírt növényeknek is. Mindezeken kívül még más, gyermekszórakoztató műsorok, íjászati és harcászati bemutatók zenés, táncos produkciók is lesznek. Kézművesmesterségek alapjait is megtanulhatják és gyakorolhatják a résztvevők. A vidámpark népszerű kisvasútja pedig zenél, miközben körbejárja a parkot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.