Geyer Stefi hegedűművész életéről jelent meg könyv

Megjelent az első átfogó életrajz Stefi Geyer hegedűsről és munkáiról – jelentette be közösségi oldalán a Svájcban élő csembalóművész, Váradi Helga.

Breuer Csilla
2020. 12. 01. 10:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy örömmel jelentem be az első teljes kiadás közzétételét Stefi Geyer hegedűművész életéről és munkáiról. Bartók Bélával folytatott teljes levelezését is először tartalmazza. Öt év után itt az ideje: megjelent az első átfogó életrajz Stefi Geyer hegedűsről, és teljes levelezése – olvasható a Svájcban élő Váradi Helga csembalóművész bejegyzésében. Mint írja, a projekt során gazdag találkozások is születtek: a Zipernovszky családdal Magyarországon, a Schultess családdal Svájcban, Bartók Péterrel Floridában. Norvégiai, görögországi, osztrák, magyarországi, amerikai kirándulásokat vállaltak a kincsek összegyűjtésére. A Zürichi Művészeti Egyetem és a Bartók Archívum Budapest jelentősen támogatta a projektet. Köszönöm szépen minden közreműködőnek magán- és intézményi szinten egyaránt – áll a bejegyzésben.

Geyer Stefi (1888–1956)

Csodagyermek volt, aki játékával már tizenéves korában nemcsak Európát nyűgözte le, hanem Amerikában is sikerrel szerepelt. A Zürichi Konzervatórium koncertszakának hegedűtanára, a Geyer Stefi-Kvartett és a Collegium Musicum Zürich alapítója, a Lucerni Fesztiválzenekar első hegedűszólamának tagja volt. Bartók Béla, Hubay Jenő, Othmar Schoeck, Willy Burkhard, Walter Schulthess, Émile Jaques-Dalcroze hegedűversenyeinek dedikáltja. Életművének dokumentumait 2015-től a Zürichi Zeneművészeti Főiskola gyűjti, hogy első alkalommal tárja fel teljességében az eddig szétszórtan fellelhető ismereteket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.