Gyönyörű mese készül az elpusztíthatatlan szerelemről

Megkezdődtek William Shakespeare örökérvényű szerelmi tragédiájának, a Rómeó és Júliának az olvasópróbái a Nemzeti Színházban. A sajtónyilvános eseményen Vidnyánszky Attila, a teátrum vezérigazgatója, a darab rendezője hangsúlyozta, szenvedélyes, a szerelem mindenhatóságát, elpusztíthatatlanságát hirdető, ám nem aktualizált előadást láthat a közönség december 4-én.

2020. 10. 20. 21:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Földöntúli, felemelő és szöveghű, gyönyörű Rómeó és Júlia előadást állít színpadra Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színházban. Az előadás olvasópróbáján Vidnyánszky Attila kiemelte, fontos esemény, mérföldkő egy színház életében, ha műsorra tűzi Shakespeare örök érvényű drámáját. Mint mondta, önmagában ünnepnek számít a világon a legtöbbet játszott, a legtöbbször interpretált, a leginspirálóbb színdarabot feldolgozni.

A Rómeó és Júlia William Shakespeare egyik legismertebb tragédiája, amelyet számtalan formában feldolgoztak már. A két ellenséges veronai család fiataljai között szövődött végzetes szerelem története a szerelem mindenhatóságáról szól, ami mindent felülír. A Montague és Capulet család konfliktusáról már Dante is szót ejtett az Isteni színjátékban – mutatott rá a rendező. – A társulat életében azonban most jött el az ideje, hogy színpadra vigyük ezt a mindenki által ismert történetet, hiszen érvényeset, igazat tudunk mondani. – Vidnyánszky Attila többször is kiemelte, mindenképpen el szerette volna kerülni a mű konkrét aktualizálást. Mint mondta, ha aktualizálnánk, azzal lerántanánk a földre. Ez a darab úgy szól minden időben, minden generációhoz, hogy nem kell belegyökereztetni a mába. Nem az a cél ugyanis, hogy elkezdjünk a mával kapcsolódási pontokat, párhuzamokat találni a szövegben. Ez egy alaptörténet, egy archetipikus történet. A nagy történet. Rómeó szerepében Herczegh Pétert láthatjuk, Júliát Szász Júlia alakítja. A további szerepekben Blaskó Péter, Nagy Mari, Horváth Lajos Ottó, Tóth Auguszta, Bordás Roland, Berettyán Nándor, Szabó Sebestyén László, Berettyán Sándor, Rubold Ödön, Schnell Ádám és Rácz József tűnik fel. Továbbá a darabban részt vesznek a Kaposvári Egyetem diákjai is. Uray Péter rendező, koreográfus hallgatói lendületükkel, ifjúságukkal gazdagítják az előadást.

Vidnyánszky Attila az előadás díszlet- és jelmeztervébe is beavatta a darabban szereplő színészeket és a sajtó képviselőit. Mint kiemelte, a színpadon minden ég és föld között történik. Cziegler Balázs díszlettervezővel kialakítottak egy olyan expresszív teret, ami jól szolgálja a művet. Ennek a különlegessége, hogy az előrehozott, fix tér közel lesz a nézőtérhez, míg a hátsó rész gurulni fog. A rendező eredetileg kétszintes teret képzelt el, de végül háromszintes díszlet készül. – A talpunk alatt pedig sírboltozatok lesznek, rajtuk járkálnak a színészek. Ám arról még nem döntöttünk, kiknek a nevei lesznek rajta – ez a rész süllyed majd le a kriptához. A díszletnek van egy központi útja is, ami végigmegy a színpad mélyéig. Ez az út egyfajta híd és trambulin egyszerre, amely például a fiatalokat is kiemeli majd a bál közepén. Így rengeteg játéklehetőséget ad a díszlet, amelyen Shakespeare-szövegeket helyezünk el – tájékoztatott a rendező. A jelmezeket Berzsenyi Krisztina tervezi, aki mint mondta, strukturális ruhákat álmodott meg, de Rómeó és Júlia megjelenése inkább organikus lesz. Ezek a jelmezek ugyan korabelinek tűnnek, ám inkább képzőművészeti alkotásokra emlékeztető megjelenésük lesz, s ez hat korabelinek.

A zenei válogatás ezer évet ölel fel, erőteljes életérzést kölcsönözve a darabnak. Például felcsendül egy David Bowie-szám is, amely a bál kulcsdala lesz. A legcsodálatosabb azonban a vers zenéje, abból indultunk ki – mutatott rá a rendező. Mint mondta, Mészöly Dezső fordítása nagyszerű, dallamos, amelybe nem szabad belenyúlni. Noha eddig a színházak mindig prózai szöveget hoztak létre a Shakespeare-szövegekből, most meg kell próbálni ezt a csodálatos szöveget interpretálni, s ez a színészek feladata lesz. Majd megjegyezte, rendhagyó, de nem realista előadást szeretne létrehozni. Valami olyasmit, mint a görög tragédiák esetében, ahol a mesét mindenki ismeri, ám nem a történeten van a hangsúly, hanem azon, hogyan adják elő. – Azt szeretném, ha a szöveg által a nézők lelkében születne meg az alkotás. Szép, emelkedett előadást kell létrehoznunk, amely a halálban is gyönyörű és dicsőséges. Azt fogjuk megmutatni, milyen az, amikor a szerelem berobban az életünkbe. S hogyan minősíti át a világot egy pillanatra. Bízom benne, hogy ez a gyönyörű mese sok örömet és ünnepi estét ad majd a közönségnek – összegezte a rendező.

A Nemzeti Színház idén is meghirdeti spotversenyét

A Nemzeti Színház felhívást indít 15–25 éves diákok számára. A teátrum által a Rómeó és Júlia előadáshoz készített szpotok alapján várják a diákok saját gyártású telefonos videóit, melyeken saját ötlettel egy-egy idézetet jelenítenek meg az angol mester legismertebb szerelmi történetéből. Az elkészült videók maximum egypercesek lehetnek, amelyek a Nemzeti Színház Instagram-oldalára a beérkezés sorrendjében kerülnek feltöltésre. A kreatív videókat háromtagú zsűri – Szász Júlia, Herczeg Péter és Tóth Auguszta színművészek – értékeli. A közönség idén is szavazhat kedvencére, a voksokat a [email protected] e-mail címre várják, ugyan erre a címre várják a pályázatokat is november 20-ig. Eredményhirdetés: november 30-án. Díjátadó: A Rómeó és Júlia című előadás premierjén, 2020. december 4-én a Nemzeti Színház Nagyszínpadán. A nyertesek tiszteletjegyeket kapnak a Rómeó és Júlia bemutatójára, korlátlan színházlátogatást, továbbá több tárgyi ajándék is gazdára lel. Az első helyezett nyereménye mindezeken túl egy veronai hétvége, a szállást és az útiköltséget a Nemzeti Színház állja.

A Nemzeti Színház Rómeó és Júlia spotjai innen érhetők el: Szász Júlia, Blaskó Péter, Berettyán Nándor.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.