Fontos a zenekari művészek egészségének védelme

Hallásvédelmi programot indított a zenekari zenészek egészségének védelmére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a programról Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár vasárnap este számolt be a fővárosi Budapest Music Centerben (BMC).

MTI
2020. 08. 31. 11:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kötelességünk odafigyelni a művészeink egészségének védelmére. A program kifejezetten azt szűri, mely zenészeknek van szükségük olyan védőeszközre, mely nem gátolja őket abban, hogy jól végezzék munkájukat, meghosszabbíthatja ugyanakkora a szakmában tölthető évek számát – mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

Azon művészek számára, akiknél hallásprobléma merül fel, a program szakvizsgálatot biztosít. Amennyiben szükséges a védőeszköz, a zenekarok pályázatot nyújthatnak be azok beszerzésére. A kulturális minisztérium idén húszmillió forintot különített el a projektre.

Fekete Péter elmondta, hogy amennyiben szükséges, a következő évben ismételten rendelkezésre bocsátják az összeget, vagy akár meg is emelik.

A program partnere az Óbudai Danubia Zenekar, vasárnap esti koncertjükön vezette fel az államtitkár a programot egy rövid, a közönség hallását tesztelő játékkal kiegészítve. A zenekar által előadott rövid részletekkel operáló tesztet Bonecz Ervin, az EMMI szakmai munkatársa készítette elő.

– A játék is jól mutatja, hogy nézőink sem tudják, hogy a folyamatos zajterheléstől (az utca zajától, erős hangoktól) károsodik a fülük, és azt sem, hogy létezik olyan védőeszköz, mely mindent átenged, csak a haszontalan, káros frekvenciát szűri meg. Olyan ez, mint egy napszemüveg a fülre – fejtette ki Fekete Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.