Hamarosan kezdődik az 5. Szlovén Filmnapok

Május 6–8. között online rendezik meg az 5. Szlovén Filmnapokat a hagyományokhoz igazodva a Toldi távmoziban, ahol A Frenk vagyok, A gesztenyeerdők meséi és a Féltestvér című filmeket nézhetjük meg. A jegyelővétel április 29-én indul.

Magyar Nemzet
2021. 04. 22. 14:14
null
Jelenet a Féltestvérek című filmből Fotó: Szlovén Filmnapok
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik meg az 5. Szlovén Filmnapokat május 6–8. között. A háromnapos eseményen esténként 20.30-tól egy-egy filmet vetítenek a Toldi távmoziban.

Ivo Trajkov és Metod Pevec Frenk vagyok című alkotásában Frenk gyűlölt apja után hatalmas összeget örököl. Miközben a gyanús vagyon eredetét kutatja, megtudja, apja ki is volt valójában. Ráadásul testvérével, a dúsgazdag Brane-nel is konfliktusba kerül, akinek a felesége, Ines mindvégig Frenket szerette. A filmben a Martin Scorsesével is forgató Katarina Čas nyújt briliáns alakítást.

Szlovénia Oscar-nevezettje, Gregor Božič A gesztenyeerdők meséi című, költői szépségű filmje – mely a tavalyi szlovén filmfesztiválon tizenkét díjat nyert – a második világháború után játszódik, mikor sokan kényszerültek elmenekülni az otthonukból.

Szlovénia Oscar-nevezettje, Gregor Božič A gesztenyeerdők meséi című, költői szépségű filmje
Fotó: 5. Szlovén Filmnapok

Végül Damjan Kozole a 2019-es Karlovy Vary Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és számos nemzetközi fesztivál versenyprogramjában szerepelt, Féltestvér című filmjének a középpontjában is egy testvérkapcsolat és a múlt feldolgozása áll.

Jelenet a Féltestvérek című filmből
Fotó: 5. Szlovén Filmnapok

Tekintsék meg a filmekből összeállított rövid előzetest:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=zXsmtP-JU7o[/embed]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.