Hangjára sokáig emlékezni fogunk

Ötvenhat éves korában, szombat este elhunyt Gesztesi Károly színművész, akit az egyik legismertebb magyar szinkronszínészként tartottak számon.

Magyar Nemzet
2020. 01. 06. 7:03
Gesztesi Károly
Budapest, 2016. március 9. Gesztesi Károly színész a megújult Vörösmarty mozi avatóján Budapesten 2016. március 9-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenhat éves korában, szombat este elhunyt Gesztesi Károly színművész, akit színházi szerepei mellett a Szabadság, szerelem, a Kútfejek, a Valami Amerika 1. és 2., valamint a Csak szex és más semmi című magyar filmben láthattunk. Az egyik legismertebb magyar szinkronszínészként tartották számon, többek között a Shrek című animációs film főhősének volt a magyar hangja, továbbá a Csernobilban, az elmúlt évtized egyik legjobb sorozataként értékelt alkotásban is hallhattuk a hangját, amelyben a tulai bányászbrigád vezetőjét, Andrej Gluhovot szinkronizálta. Hallhatta a közönség a Trónok harcában is, Robert Baratheon hangjaként. Utolsó szinkronszerepe a Star Wars: Skywalker kora volt, melyben Lando Calrissiannak kölcsönözte a hangját. A Tálent Stúdióban tanította is a szinkron mesterséget, ahol elnyerte a legjobb tanár díját.

A színész a múlt hétvégén a budapesti Ferdinánd hídnál vezette az autóját, amikor vezetés közben infarktust kapott. Kocsijával félreállt, ám hiába jött gyorsan a segítség és próbálták ötven percen keresztül újraéleszteni, az orvosok nem jártak sikerrel.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Gesztesi Károly Tóth Károly néven született 1963. április 16-án. Szülei válása után édesanyja férjhez ment Gesztesi Jánoshoz, akinek a nevét később hivatalosan is felvette. Gesztesi Károly a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1988-tól 1990-ig a Thália Színház társulatának tagjaként dolgozott, az 1990–1991-es évadban a Miskolci Nemzeti Színházban szerepelt, 1992–1993-ban pedig a József Attila Színház társulatának tagja volt. 1994 és 1998 között a Vígszínház társulatában játszott, azóta szabadfoglalkozásúként tevékenykedett.

– Szinte lebénít a hír. Gesztesi Károly végtelenül kedves ember volt, kiváló színész. A színészválogatott kapcsán is jóban voltunk, valamint ő is részt vett azon a koncerten, amelyet Bubik István árván maradt gyermekeinek támogatására szerveztünk. Ennek az eseménynek lett folytatása a színészárvák megsegítésére létrehozott alapítvány, amelynek működtetésében Karcsi is aktívan részt vett. Csupa szív ember volt, megrendítő, hogy most az ő apa nélkül maradt gyermekeiről kell gondoskodnunk – mondta Nemcsák Károly színművész, a József Attila Színház igazgatója az Origónak a hirtelen elhunyt színészről.

Kálomista Gábor Balázs Béla-díjas magyar filmproducer, aki több filmben is együtt dolgozott Gesztesi Károllyal – Csak szex és más semmi, Idegölő – azt nyilatkozta a hírportálnak, hogy karakterszínészként nagyon széles palettáról játszott, erős egyéniségű művész volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.