Hangszerrel a Tisza-parton

Noha a Gitármánia és Zenei Továbbképző Táborban nem kizárólag gitárt oktatnak a neves zenésztanárok, azonban, ha már így nevezték el a tábort, Lukács Petát, a Bikini gitárosát, két szerzői lemez komponistáját, a PETA zenekar frontemberét faggattuk, hogy másfél évtizede ott oktatóként milyen emlékei vannak a szolnok-tiszaligeti hetekről.

2020. 06. 16. 7:04
null
Az előadáson elhangzottak egész évre elegendő foglalkozáshoz adnak alapot Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elöljáróban lássunk egy röpke Gitármánia tábor történetet! A kezdőpont 1994 nyara, amikor Andrásik Remo gitáros, gitártanár, gitártankönyvek szerzője, a Hangfoglaló Magyarország és a Hangszert a kézbe programsorozatok kiötlője megszervezte az első tábort Nyékládházán, eleinte kizárólag gitárosok számára. A hőskort a családias szó írja le kifejezően, lévén a szervező és családtagjai maguk gondoskodtak a táborlakók ebédjéről, vacsorájáról. Majd egy évtizedre rá, 2003-ban költöztek a szolnoki Tiszavirág kempingbe. A helyszín változott, a családias hangulat nem – persze ma már nem az Andrásik família látja el a konyhai teendőket.

Az alsó korhatár 12 év, vagyis a teljesen kezdőtől, a hangszerrel még magázódó kamasztól a már magabiztos amatőrön át a pályakezdőkig mindenki megfordul a táborban. – Sőt olyanok is akadnak, akik itt ismerkednek meg valamilyen hangszerrel – magyarázta Lukács Peta, hangsúlyozva: nem kizárólag gitárral, bármelyik könnyűzenében előforduló hangszerrel, basszusgitárral, dobbal, zongorával, orgonával, szintetizátorral egyaránt.

– Döntő többségük azért valamilyen hangszeres tudással érkezik, de előfordult, hogy egész család jött, és a kistesó nálunk kapott kedvet a zenéléshez – folytatta a muzsikus, aki elmondta: a kezdőket Andrásik Remo oktatja.

A hangszeres mellett énekkurzusokat is tartanak, valamint hangtechnikai, digitális stúdió ismereteket, a két hangstúdióban felvehetik a megszületett dalokat, a tizenöt profi felszereléssel berendezett próbateremben pedig napi tizenkét órán keresztül tolhatják a rockot az állandó és alkalmi bandák.

Az előadáson elhangzottak egész évre elegendő foglalkozáshoz adnak alapot
Fotó: Bach Máté

Lukács Peta azokkal foglalkozik, akik szeretnének tovább fejlődni.

– Hat nap alatt nagyot fejlődni bajosan lehet, főleg ha valaki először fog hangszert a kezébe – tamáskodtam.

– Nyilván. Olyan intenzív hét ez, amelyik az információcseréről, az információgyűjtésről és a kapcsolatépítésről szól – válaszolt a gitáros, hozzáfűzve: az előadásokon elhangzottak egész évre elegendő foglalkozáshoz adnak alapot a gyerekeknek.

Mint megtudtam: akad zeneelmélet, szolfézsszeminárium, de mesterkurzusok is, ahol egy-egy témát bont ki az előadó, és az órák zöme interaktív formában folyik. Összesen 110 kurzuson vehetnek részt az ifjú muzsikusok, akiknek kilencven zenetanár, zenész és zeneipari szakember tart előadást.

– A legnépszerűbb program a zenekari gyakorlat profi zenészek vezetésével, felügyeletével – árulta el Lukács Peta, majd az esti koncertekről elmondta: azért különlegesek, mert a fellépők gyakorta egy adott ponton prózára váltanak, s mesélnek a zenéről, a felszerelésről.

Milyen hely a Gitármánia tábor? Olyan, ahol az ottani nyári ismeretségek hozták össze például a Margaret Island, a Subscribe, a Junkie Jack Flash, az AWS zenekar vagy a D. A. S. Trió tagjait.

Végezetül valljanak a tavalyi számok: 2019-ben 140 előadást ülhettek végig a táborlakók, 55 zenekart alakítottak az első napon, majd végül hetven együttes adott sikeres koncertet a záróbulin. Közülük tíz összesen harminc dalt rögzített a profi hangstú­diókban. Mintegy húsz különböző zenei témakör oktatása zajlott basszusgitár, billentyűs hangszerek, dalszerzés, dob, egyéniségfejlesztés, ének, gitár, hallásvédelem, hangszerelés, hangszerépítés, hangtechnikai ismeretek, rádiózás, hangstúdiózás, szerzői jogok, színpadi ismeretek, szövegírás, technológiai, zenekari képzés, zeneterápia témakörökben. Nézzük a tanári kar önkényesen kiválogatott névsorát: Szappanos György, Benkő Zsolt, Pintácsi Viki, Barabás Tamás, Kaltenecker Zsolt, Huszár Endre, Banai Szilárd, Koszi Janka, Little G. Weevil, Tornóczky Ferenc, Alapi István, Mohai Tamás és még sokan mások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.