Harminchét filmes produkciót támogat az Nemzeti Filmintézet

Harminchét filmes produkciót támogat az Nemzeti Filmintézet, a döntés nyomán hét tévéfilm és nyolc kisjátékfilm gyártása, valamint három tévéfilm és 19 sorozat fejlesztése kezdődhet meg – közölte a Nemzeti Filmintézet kedden az MTI-vel.

Forrás: MTI2020. 10. 13. 19:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) az elmúlt hónapokban meghirdette a streaming-szolgáltatásra és televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatási pályázatait. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó alkotások is készüljenek – olvasható a közleményben.

Mint írják, a dokumentum-, az ismeretterjesztő-, az animáció-, a tévé-, a kisjátékfilm, a történelmi dokumentumfilm pályázatokra és a hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat-pályázatokra nyár végéig összesen mintegy ezernégyszáz filmtervvel jelentkeztek az alkotók.

Az NFI támogatásával jelenleg 49 dokumentumfilm, tíz animáció és 24 ismeretterjesztő film készül.

A tévéfilmes pályázatra 104 szinopszis érkezett. A Televíziós Döntőbizottság hét nagy költségvetésű tévéfilm gyártására összesen 1,7 milliárd forint támogatást szavazott meg. Goda Krisztina Gárdonyi Géza Ida regénye című művét dolgozza fel, míg Zomborácz Virág Egy magyar Rothschild címmel Rotschild Kláráról, a szocialista előkelőségek ikonikus divattervezőjéről forgathat. Tóth Barnabás Őszi végjáték címmel újszerűen dolgozza fel Stefan Zweig Sakknovelláját.

A gyártási támogatások mellett három tévéfilmes forgatókönyv fejlesztését is támogatja a filmintézet. Koltay Gábor Szegény Sudár Anna címmel készülő alkotása az ellenállás példázata, melynek színhelye Erdély, a diktatúra reménytelenségében. Kiss-Stefán Mónika filmterve, a valós történetből kiinduló A váci múmiák – Memento mori egy templom felújításakor fellelt múmiákkal tér vissza a XVIII. századi Magyarországra, míg Bokor Attila a Romzsa Tódor-gyilkosságot dolgozza fel – emlékeztet a kommüniké.

Nyolc fikciós rövidfilm támogatására összesen 77 millió forint támogatást szavazott meg az NFI: Bacskai Brigitta, Cibulya Nikol, Gyimesi Anna, Hevér Zoltán, Kovács Ákos, Odegnál Róbert, valamint a Lichter Péter–Máté Bori és Angyalosy Eszter–Szőke Dániel alkotópárosok forgathatnak kisjátékfilmeket. A támogatott alkotások témái között lesz például egy sámántörténet és Mária Terézia nyilvános szülése is.

A hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat-pályázatra 134 pályamunka érkezett, melyek közül 19 sorozat tartalomfejlesztésére ítélt meg összesen 145 millió forint támogatást a Televíziós Döntőbizottság. A kortárs irodalom és forgatókönyvírás legsikeresebb és legizgalmasabb alkotói, többek között Angyalosy Eszter (Terápia), a népszerű Hunyadi-könyvsorozatot is jegyző Bán Mór, a Hyperwriter-nyertes Bendi Balázs, Divinyi Réka (Szabadság, szerelem, Valami Amerika 2 és 3, BÚÉK), Krigler Gábor (Aranyélet) és Ugron Zsolna (Úrilányok Erdélyben, Úrasszonyok-trilógia) – kezdhetik meg a sorozatok tartalomfejlesztését az NFI támogatásával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.