Hashtag Dekameron

A koronavírus elleni védekezés miatt elrendelt korlátozások következtében elmaradnak a száz főnél nagyobb beltéri, valamint az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem tartják meg a korábban meghirdetett színházi előadást vagy hangversenyt. Egyre többen élnek az online közvetítés lehetőségével, koncerteket követhetünk élőben, virtuális sétákat tehetünk nagyobb kiállítóterekben – érdemes az intézmények honlapján és a közösségi médiában tájékozódni ezekről a lehetőségekről.

Magyar Nemzet
2020. 03. 13. 6:55
Director of the Uffizi Gallery Museum Eike Schmidt poses in front of the painting "Venus of Urbino" by Titian the day before the inauguration of fourteen new rooms dedicated to 16th and 17th century painters, at the Uffizi Gallery Museum in Florence
Olaszországot lezárták, de a művészetet nem: az Uffizi képtár virtuális látogatásra hív Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zárva vannak a nagyobb színházak, a legtöbb koncert elmarad. A koronavírus-járvány a kultúrafogyasztási szokásainkra is hatással van: közegészségügyi szempontok miatt szüneteltetik a száz főnél nagyobb beltéri, valamint az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását.

Már az intézkedés bejelentése után #neváltsvisszajegyet jelzéssel mozgalom indult a Face­bookon a nehéz helyzetbe került intézmények és dolgozóik támogatására. „A következő pár hétre szóló hat színház–, és négy koncertjegy tulajdonosaként: mivel a jegybevétel egy elég fontos lába az amúgy sem könnyű helyzetben lévő kultúriparnak, szeretném azzal támogatni a színházakat, szervezőket, művészeket, hogy nem váltom vissza a belépőimet. Ha lehetőségem adódik, elmegyek majd a későbbi pótelőadásra, vagy ha nem, egyszerűen lemondok az árukról. Ha megteheted, tegyél így te is!” – írta a kezdeményezést elindító Szántai Péter, akinek bejegyzését több mint 1700-an osztották meg.

Olaszországot lezárták, de a művészetet nem: az Uffizi képtár virtuális látogatásra hív
Fotó: Reuters

A járvány terjedésének megakadályozása vagy lassítása érdekében érdemes otthon maradni – olvasás, sorozatok, a klasszikusok újranézése mellett jó pár lehetőség adott a kulturális élményre vágyóknak. A Facebookon már létre is jött egy közösségileg szerveződő oldal, az Élő közvetítések koronavírus idején nevű csoport, amely egyfajta gyűjtőfelülete kíván lenni az otthonról is nézhető kulturális tartalmak ajánlóinak – a tájékozódásban mindenképp hasznos lehet, de érdemes figyelni az intézmények, zenekarok, társulatok oldalait is.

Az Óbudai Danubia Zenekar zárt ajtók mögött is megtartja a mai koncertjét –19.30-tól Kurtág,- Haydn- és Dvořák műveket fognak játszani –, mely élő közvetítéssel jut el a közönséghez. „Öröm az ürömben, hogy március 13-i koncertünket üres nézőtér előtt, de el fogjuk játszani a Zeneakadémián, és a koncertet élőben követhetik” – tette közzé tegnap a zenekar. Hámori Máté vezényel, közreműködik Balogh Ádám zongoraművész, a Bartók Világverseny és Fesztivál 2019-es II. helyezettje és Perényi Miklós csellóművész.

A Fővárosi Nagycirkusz is az elsők között reagált az új helyzetre. Mint a Facebookon közzétett közleményükben írják: „Az ország nem marad cirkuszművészet nélkül, a Fővárosi Nagycirkusz vasárnapi előadását élőben közvetíti a Facebook-oldalán, valamint hétről hétre izgalmas online kulisszatitkokkal, riportokkal és érdekességekkel jelentkezünk! Tartsatok velünk, figyeljétek oldalunkat!”

A MÁV Szimfonikus Zenekar is Facebook-oldalán közvetíti majd a március 15-i műsorát. Zárt ajtók mögött a BMC-ben Lugosi Dániel Ali, a Virtuózok tehetségkutató győztesének koncertjét is megtartják március 23.-án 19.30-tól – az előadást a Virtuózok Facebook-oldalán és hivatalos YouTube-csatornáján lehet otthonról követni.

Mint kitűnik, a kultúraközvetítésben is egyre nagyobb szerephez jut a világháló és a közösségi média. Ennek egyik előnye, hogy földrajzi határoktól függetlenül is elérhetővé válnak bizonyos tartalmak. Bár Olaszországot lezárták, a képzőművészet és Firenze iránt érdeklődők most mégis megtekinthetik az Uffizi képtár kincseit. Az intézmény Facebook-oldalán (Gallerie degli Uffizi) az igazgató, Eike Schmidt művészettörténész (képünkön) és kollégái mutatnak be naponta egy-egy műalkotást.

A bejegyzések #UffiziDecameron jelzéssel érhetők el. Már ez utóbbi is összetett kultúrtörténeti utalás, mely egyszerre reflektál a karanténhelyzetre és Firenze múltjára – mint ismert, a XIV. században Giovanni Boccaccio Firenzében szemtanúja volt a pestisjárvány pusztításának.

Dekameron című könyvében, amely által önálló irodalmi műfajjá vált a novella, ennek is emléket állít – a kerettörténet szerint 1348-ban Firenzéből hét nő és három férfi egy vidéki kastélyba menekül a ragály elől, és történetekkel szórakoztatják egymást. Mindegyikük mesél mindennap, így tíz nap alatt száz történet hangzik el.

James Bond és Nyúl Péter is késik

Több hazai mozi is szünetelteti a vetítéseket, az esetlegesen nyitva tartó nagyobb mozik pedig csak korlátozott számban fogadnak nézőket. A filmipar esetében hosszabb távon is érezhető lesz a koronavírus miatti óvintézkedések hatása: már elkészült filmek premierjeit halasztják el és a forgatások ütemezését is bizonytalanná teszi. Nincs idő meghalni – ez a 25. James Bond-film, melynek áprilisi premierjét elhalasztották, és várhatóan csak novemberben fogják bemutatni. A film producerei a Facebookon jelentették be a hírt. A Sony félig élőszereplős, félig animációs filmje, a húsvétra hangolt Nyúl Péter 2. – Nyúlcipő is a tervezettnél öt hónappal később kerül a közönség elé. Megszakították az Elvis Presley-életrajz forgatási munkálatait, ugyanis a Tom Parker ezredest, Presley menedzserét játszó Tom Hanks (és felesége, Rita Wilson) elkapta a koronavírust. A forgatás előkészületei január végén kezdődtek az ausztrál aranyparton. A filmet 2021. október 1-jén tervezték bemutatni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.