Hatvan év gramofonlemezét tette elérhetővé az OSZK

A magyar kultúra napjától, január 22-étől elérhető szolgáltatás többnyire zenei hanganyagokat kínál, azonban prózai hangdokumentumok is fellelhetők a kínálatban.

Magyar Nemzet
2021. 01. 25. 18:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) Hangtár elnevezésű digitális adatbázisában több mint százötven órányi hanganyag vált elérhetővé a Színháztörténeti és Zeneműtár gramofonlemez-gyűjteményének anyagából, amely több mint kétezer-hatszáz hangfelvételt jelent.

A magyar kultúra napjától, január 22-étől elérhető szolgáltatás többnyire zenei hanganyagokat kínál, azonban prózai hangdokumentumok is fellelhetők a kínálatban. A magyar vonatkozású dokumentumok hat évtized anyagát tartalmazzák 1902-től az 1950-es évek végéig, ugyanakkor néhány nemzetközi lemezcég kiadványait is megtaláljuk.

Egy régi hanglemez a Csárdáskirálynő felvételével
Fotó: OSZK

Kovács József hanglemezhagyatékából és kisebb magánkollekciókból, valamint az 1957 óta beérkezett kötelespéldányok hanganyagaiból összeálló gyűjtemény darabjai többségében jó minőségűnek számítanak, hiszen legnagyobb részüket 1926 után, mikrofonnal rögzítették. Találunk azonban olyan felvételt is, amely Blaha Lujzával, akusztikus hangrögzítéssel készült 1902-ben.

„E korai hangfelvételek olyan korszakból szólnak hozzánk, amelyben a gramofonlemez még új médiumnak számított. A XIX. század végén megjelenő, széles körben a két világháború között elterjedő gramofon alapvetően változtatta meg a zenehallgatási szokásokat, a közízlést, és jelentős hatással volt a társas életre” – olvasható az OSZK közleményében.

Az adatbázis bárki számára elérhető. Az érdeklődők tíz kategóriából válogathatnak, valamint a digitalizált címkefotók is megtekinthetők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.