Hetven éve kaptak épületet a vándorló bábosok

Tíznapos fesztivállal ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Budapest Bábszínház október 8. és 17. között. A X. Bábu Fesztiválra a bábművészet kiemelkedő magyarországi és külföldi alkotóit is meghívták Közép-Európa legnagyobb bábszínházába.

2019. 09. 18. 6:55
null
Weöres Sándor Holdbeli csónakos című darabja az idei évad első bemutatója Fotó: Budapest Bábszínház/Éder Vera
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitéz László, a rettenthetetlen hős bábfigura a kezdetek kezdetétől, vagyis a középkortól szórakoztatja palacsintasütőjével a kicsiket és nagyokat hazánkban, ahogyan népszerű volt már ekkor is Paprika Jancsi, aki viszont éppen ügyetlenkedésének köszönheti sikerét.

Évszázadokon át vándor bábjátékosok járták az országot, az utolsók egyike volt az erdélyi Sebestyén Lajos, akinek műsorán Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz, sőt még a Ludas Matyi bábváltozata is szerepelt 1949-ig. A hazai televíziózás elindulásával elképzelhetetlen népszerűségre tettek szert a bábfigurák, de már előtte intézményesült ez a furcsa kis vándorkomédiázás, ugyanis 1949-ben, 70 éve megalakult az Állami Bábszínház.

Weöres Sándor Holdbeli csónakos című darabja az idei évad első bemutatója
Fotó: Budapest Bábszínház/Éder Vera

Egészen pontosan október 8-án nyílt meg a bábszínház, ezért ezen a napon tartják az idei évad első premierjét, Weöres Sándor Holdbeli csónakos című darabjának bemutatóját, amelyet Hoffer Károly állít színpadra. Kiállítás is nyílik aznap, a 70 éves Budapest Bábszínház történetének legszebb bábjaiból. Ezen nemzetközi hírű tervezők munkáit mutatják be, többek között Ország Lili, Bródy Vera vagy Koós Iván „gyermekeit”. Az előcsarnokban pedig emléktáblát avatnak az intézményt 34 évig vezető Szilágyi Dezső tiszteletére, de a fiatal írók számára kiírt drámapályázat végeredményének kihirdetése is a fesztiválon lesz.

Jelentős nemzetközi produkciókkal is készülnek: október 10-én a holland Duda Paiva Company egyszemélyes produkcióját, a BLIND-ot mutatják be, október 11-én az Egyesült Királyságból érkező Hijinx and Blind Summit Theatre a Meet Fred című történetet viszi színre, míg október 12-én a francia Théatre Sans Toit CUBiX, október 13-án pedig a görög Hop Signor Puppet Theatre Giraffe című előadását láthatjuk, a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház Volt egyszer egy című meséjét pedig október 14-én.

A programban szerepel még október 16-án a Bóbita Bábszínház Torzonborz, a rabló című előadása és Markó-Valentyik Anna darabja, az Alaine – Ideje a meghalásnak című szólóelőadás (KL Színház). A fesztiválprogramban a Budapest Bábszínház előadásai is helyet kaptak: a Coraline, a Boribon és Annipanni, valamint A vihar.

A nagyváradi Szigligeti Színház, amely szintén a fennállásának 70. évfordulóját ünnepli, a Lilliput Társulatával és a Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel közösen rendezik meg a Tradíció és innováció – 70 év báb című konferenciasorozatot, amely az ünneplő intézmények szemszögéből vizsgálja meg az elmúlt 70 év bábtörténetét és a műfaj innovatív lehetőségeit október 18-án.

A Budapest Bábszínházban pedig október 9-én a bábelőadások esztétikájának kérdései, a bábszínházi nyelv és a korosztályok témája, valamint a báb műfaját megkedveltető programok lesznek terítéken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.